ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетика8 українських електростанцій входять в Топ-10 найбрудніших в Європі

8 українських електростанцій входять в Топ-10 найбрудніших в Європі

Україна викидає отруйного пилу з вмістом важких металів більше, ніж всі країни ЄС, Туреччина і Західні Балкани разом узяті.

 

Україна викидає отруйного пилу з вмістом важких металів більше, ніж всі країни ЄС, Туреччина і Західні Балкани разом узяті.

Про це йдеться в новому дослідженні аналітичного центру Ember.

Згідно з дослідженням, в Європі Україна виробляє 72% всіх викидів летючого попелу, 27% двоокису сірки та 16% оксидів азоту.

Серед топ-10 електростанцій з найбільшими викидами пилу (PM10), Україні належать 8 електростанцій. Сюди входять Курахівська, Бурштинська, Трипільська, Луганська, Зміївська, Вуглегірська, Слов'янська, Ладижинська ТЕС. Всі вони були введені в експлуатацію в 60-70-х роках минулого століття. У топ-30 за цими викидами входить 18 українських ТЕС.

Автори дослідження відзначають, що з часу приєднання України до Договору про Енергетичне Співтовариство в 2011 році жодна з українських ТЕС була приведена у відповідність до вимог Директив ЄС щодо викидів.

Згідно з підрахунками Секретаріату Енергетичного Співтовариства суми державних субсидій у вугільну енергетику України є найбільшими у всьому регіоні і в 2018-2019 роках склали 751 мільйон євро.

"Бути найбільшим забруднювачем Європи - сумнівне досягнення. Використання вугілля є не тільки економічним тягарем для держави, але і створює величезні ризики для здоров'я і життя наших громадян.

Україна зобов'язана взяти курс на відмову від використання вугілля в енергетиці і закрити застарілі, брудні, ненадійні і небезпечні вугільні потужності. При цьому, це повинно відбуватися справедливим способом до населення тих міст, які зараз економічно залежать від видобутку і спалення вугілля. Створення нових чистих підприємств і перекваліфікація працівників повинні стати основою для справедливої ​​трансформації відповідних регіонів ", - коментує Костянтин Криницький, керівник відділу енергетики ГО Екодім.

 

 

 
Коментарі (0)