ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняА. Коболєв:«ЄС повинен заблокувати проект будівництва газопроводу «Північний потік 2»

А. Коболєв:«ЄС повинен заблокувати проект будівництва газопроводу «Північний потік 2»

Європейський союз повинен заблокувати проект будівництва газопроводу Північний потік-2, який дасть Кремлю геополітичні і фінансові важелі впливу на Німеччину, Польщу і Словаччину, вважає глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв
Європейський союз повинен заблокувати проект будівництва газопроводу Північний потік-2, який дасть Кремлю геополітичні і фінансові важелі впливу на Німеччину, Польщу і Словаччину, вважає глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.
 
"Ми закликаємо наших європейських партнерів спробувати подивитися не на безпосередні наслідки, а на один крок вперед, що відбудеться трохи пізніше, після того, як Nord Stream-2 буде запущений", - сказав в інтерв'ю Рейтер голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.
 
За його словами, річна потужність планованого підводного газопроводу, що становить 55 мільярдів кубометрів, призведе до еквівалентного падіння обсягів газу, які зараз перекачуються через Україну і Польщу, і повністю уб'є цей маршрут поставок. 
 
"Я не думаю, що це має щось спільне з диверсифікацією або підвищенням надійності поставок. Це означає збільшення домінуючого положення Газпрому в цій частині Європи", - сказав Коболєв.
 
Україна залишається одним з найбільш послідовних супротивників Північного потоку-2. В даний час близько третини постачання Газпрому в Європу йде транзитом через Україну. Однак країна може втратити статус транзитера і позбутися одержуваних за прокачування мільярдів доларів, у разі будівництва нового газопроводу.
 
Коболєв сказав, що європейські країни повинні бути більш обережними в своїх рішеннях, що ведуть до посилення їх залежності від Росії. 

"Коли не буде українського маршруту і Німеччина залишиться з двома Північними потоками, Газпром може використовувати це для різних способів шантажу: більш високі ціни, це може бути геополітичний тиск, це може бути шантаж інших сусідів Росії, таких як Польща, Словаччина", - сказав він. 

 
Коментарі (0)