ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаАби виконати прогнозний енергобаланс, потрібно вивести в резерв три атомні енергоблоки

Аби виконати прогнозний енергобаланс, потрібно вивести в резерв три атомні енергоблоки

Міністерством енергетики та захисту довкілля України був запропонований новий Прогнозний енергетичний баланс виробництва та споживання електроенергії в енергосистемі України на 2020 р

Міністерством енергетики та захисту довкілля України був запропонований новий Прогнозний енергетичний баланс виробництва та споживання електроенергії в енергосистемі України на 2020 р. Енергобаланс передбачає пропорційне зниження обсягів виробництва електроенергії атомною, гідро- та тепловою генерацією. Прогнозний баланс виробництва електроенергії атомними електростанціями у 2020 році скорочено на 8,6% ‒ до 73,7 млрд кВт-год. Про це інформує прес-центр РАЕС.

Прогнозний баланс виробництва електроенергії атомними електростанціями у 2020 році скорочено на 8,6% ‒ до 73,7 млрд кВт-год.

Виконання нового Прогнозного енергобалансу потребує виведення в резерв трьох енергоблоків ВВЕР-1000 на Запорізькій та Рівненській АЕС. Резерв енергоблока №2 ЗАЕС вже триває з 21 квітня та планується до 30 червня (71 доба); енергоблок №6 ЗАЕС буде перебувати в резерві з 10 травня по 15 серпня (98 діб); енергоблок №3 РАЕС буде виведено в резерв з 10 травня по 4 серпня – тривалість 87 діб. Це забезпечить роботу інших енергоблоків АЕС України на рівні близькому до номінального.

У повідомленні зазначається, що НАЕК «Енергоатом» буде намагатися використати час вимушеного простою енергоблоків наскільки це буде можливо для оптимізації графіку проведення планових ремонтів, послідовності  виведення енергоблоків в ремонт та підготовки до реалізації заходів з модернізації енергоблоків. Енергоблоки, що виведено в резерв, будуть підтримуватися в холодному стані протягом всього резерву з готовністю переходу до гарячого стану та виходу на повну потужність в термін до 2 діб в випадку покращення ситуації з балансом споживання в енергосистемі.

Нагадаємо,  «Енергоатом» вважає обґрунтованим тимчасовий вивід блоків АЕС в резерв через зменшення споживання електроенергії.

Під час консультацій про перегляд енергобалансу виникли дискусії щодо того, наскільки обґрунтованою є нова цифра 73,7 млрд кВт/годин. Але, проаналізувавши ситуацію по минулому року і по цьому року, «Енергоатом» визнав, шо реально на сьогоднішній день енергетична система України може прийняти тільки такий об’єм електроенергії від АЕС.

Т.в.о директора НАЕК Котін додав, що якщо компанія отримає підтримку від держави і будуть прийняті закони, які дозволять погасити заборгованість перед підприємством, – це дозволить «Енергоатому» у 2020 році забезпечити фінансову стабільність компанії, у тому числі – реалізацію інвестиційних програм, ремонтну кампанію, виплату заробітної плати співробітникам тощо. Крім того, якщо ситуація з енергобалансом зміниться і буде фізична можливість збільшити виробництво електроенергії – зупинені блоки запустять протягом двох діб.

 

 
Коментарі (0)