ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГАбонплату на газ можуть перерахувати

Абонплату на газ можуть перерахувати

У той час, як ціни на газ будуть рости до наступного року, на початку наступного року всі споживачі отримають нові платіжки за абонплату на газ, яка витрачається на утримання інфраструктури

 

У той час, як ціни на газ будуть рости до наступного року, на початку наступного року всі споживачі отримають нові платіжки за абонплату на газ, яка витрачається на утримання інфраструктури. Українці повинні платити одну і ту ж суму щомісяця, яка встановлена ​​виходячи з обсягів споживання в 2019-м, а в наступному році суму перерахують вже за даними за поточний рік. Про це пише Обозреватель.

В Україні перед тим, як запустити ринок газу (зараз можна самостійно вибирати і в будь-який момент змінювати постачальника), розділили платіжку на дві складові. Перша - газ, який використовували (платити за лічильником), друга - витрати на утримання інфраструктуру (ще називають плата "за трубу").

Другий платіж потрібно вносити щомісяця, його і називають абонентською платою. Всі українці зобов'язані платити. Навіть якщо "Нафтогаз" влаштує акцію і буде безкоштовно віддавати свій товар, а ви вирішите відмовитися від використання блакитного палива, внести абонплату все одно доведеться.

Ідея така: однієї компанії не можна платити і за газ, і за його транспортування. Мовляв, транспортуванням повинні займатися окремі підприємства, а їх послугами можуть користуватися різні постачальники. Нібито це дозволить створити конкурентні умови.

Раніше за транспортування також платили. Але значно менше і цей тариф включався у вартість кубометра. Тоді ті, хто багато споживав, більше платив, а українці, які не використали блакитне паливо, зовсім не оплачували "зміст труби".

Розмір абонентської плати вважається виходячи із споживання за минулий рік. Весь газ в кубометрах, які витратили, множать на тариф і ділять на 12 місяців. Те, що вийшло - абонплата.

Тариф у кожного облгазу свій. Він залежить і від протяжності труб, і від зарплат на підприємстві, і від супутніх витрат. В середньому тариф коливається близько 1 грн. Ті, хто використовують газ для опалення, можуть вносити близько 100 грн абонплати, якщо блакитне паливо використовують тільки для приготування їжі, оплата може становити близько 20 грн.

"За основу береться обсяг споживання газу протягом" газового року ". Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісячно протягом року ", - пояснили в прес-службі Регіональної газової компанії.

Зараз ми платимо виходячи з обсягів споживання з 1 жовтня 2018 го по 30 вересня 2019 го. А з 1 січня будемо платити з розрахунку того газу, який витратили з жовтня 2019 го по кінець вересня 2020 го.

Якщо ви в цей період витрачали більше, то виросте і сума в платіжках. Якщо ж економили, то, швидше за все, зможете платити менше.

Правда, ряд облгазів планує переглянути і сам тариф. Серед них, наприклад, Київоблгаз. Там підрахували, що зібраних грошей їм не вистачає: росли зарплати, збільшувалася вартість матеріалів. Тому і абонплата повинна бути більше.

 

 

 
Коментарі (0)