ГоловнаНовини ЖКГЖитлоАферисти забирають квартири бійців

Аферисти забирають квартири бійців

В Україні з'явилися шахраї, що відбирають квартири у бійців, поки ті воюють.

Волонтери б'ють на сполох, адже таких випадків вже мінімум п'ять по країні, а юристи радять повідомляти в жеки про свою мобілізації і зберігати документи на квартиру в надійному місці.

"Сегодня" розшукала постраждалих бійців. "Ситуація у мене така: повернувся додому, а виявилося, що двокімнатна квартира в Києві на Печерську – вже не моя", – розповідає артилерист Ростислав Тихонов. Дізнався він про це, коли пішов оформляти документи на пільги. "Право власності на квартиру – у мене і мого батька. Після повернення додому виявив, що документи на квартиру зникли, як і ідентифікаційний код батька. Почав відновлювати документи. У середу ввечері зайшов на сайт Держреєстру майнових прав на нерухоме майно та виявив, що квартира належить невідомій мені людині. Відповідно до реєстру, договір купівлі-продажу був оформлений 4 квітня цього року. Питаю у батька, хто це такий, він мені відповідає, що це якийсь його друг. І згадав, як його кудись вивозили і гарували якісь речовини, після чого підписував документи. Досі приходить до тями", – говорить Тихонов. Боєць розшукав "друга" батька: "На зустрічі він мені сказав не втручатися в ситуацію, і нібито він врятував життя мого батька і має повне право на квартиру. І сказав, що якщо я буду боротися, то буде погано всім, ким я дорожу. Після зустрічі зі своїм адвокатом планую писати заяву в поліцію і подавати позов до суду".

Ще один боєць, фронтова медсестра з Дніпропетровської області Людмила Калініна, нам розповіла, що потрапила в аналогічну ситуацію – поки вона була на війні і рятувала поранених, її квартиру по документам відібрав якийсь адвокат. "Документи на квартиру – у адвоката, який нашій родині ніким не доводиться... У нас зараз йдуть судові тяжби. За моєю інформацією, у цього юриста змову з нотаріусом", – розповідає Калініна. Про саму квартиру говорить, що житло було переписано на неї за заповітом. До цього Людмила додає, що аферисти використовують війну, точніше, відсутність бійців вдома не тільки в питаннях нерухомості: "Знаю жінку, яку намагалися позбавити батьківських прав в її відсутність".

Колишня дружина ще одного бійця зі Славутича Київської області, Алла Бабарига, каже, що житло її екс-чоловіка, який зараз на фронті, намагаються забрати двоє місцевих рейдерів: "Я допомагаю колишньому чоловікові відстояти житло. Все почалося близько трьох років тому, коли у нього з'явилися борги за "комуналку". Але коли він пішов на фронт, активізувалися дуже підозрілі люди". Минулого тижня кілька осіб, які не мають відношення ні до виконавчої служби, ні до нашої сім'ї, прийшли і сказали: викинемо всі ваші речі з квартири. У нас в місті говорять, що житло "віджали" вже у 7 осіб".

"Є ряд подібних кримінальних проваджень, які вже розслідуються. Радимо звертатися в прокуратуру за місцем проживання", – розповіли нам в прес-службі ГПУ. Юрист Володимир Столітній радить бійцям документи на свою квартиру зберігати у довірених осіб або в банківському сейфі, і обов'язково проконтролювати, щоб в жеку був запис в обліковій картці про те, що власник мобілізований: "Це ускладнить продаж житла без відома власника".

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
04 Червня 2016 p. 22:00
После развала соцлагеря новые режимы стали плодить бомжей и люмпенов с невероятной быстротой и в невероятных количествах. Одни бездомные не успевали умереть на улицах, как на смену им приходили тысячи других. Поэтому нынешняя война стала для них шансом вернуться, хотя бы ненадолго , к нормальной жизни. Чтобы не умереть на улице от избиений , голода и холода бездомные с удовольствием идут на войну и видят в ней личное спасенье.