ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаАхметов продовжує скуповувати обленерго

Ахметов продовжує скуповувати обленерго

ДТЕК Ахметова хоче купити у VS Energy "Київобленерго" і "Одесаобленерго"

Енергетичний холдинг ДТЕК Ріната Ахметова продовжує монополізацію енергетичного ринку. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook глави Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрія Геруса.

Як зазначає Герус, на початку січня ДТЕК оголосив про покупку у російської групи VS Energy "Київобленерго" і "Одесаобленерго". За даними експерта, ціна покупки складає 250 млн дол: 180 млн дол за 94% акцій "Київобленерго" і 70 млн дол за 68% "Одесаобленерго".

"Це наступна серія поглинання Ахметовим української енергетики після купівлі на приватизації 25% державних акцій в 5-ти енергетичних компаніях в серпні 2017 року. Там тільки акції" Дніпрообленерго "були продані за ринковою ціною. Акції інших 4-х компаній (Київенерго, Донецкобл, Дніпроенерго і Західенерго) були продані за явно заниженою ціною - істотно дешевше, ніж проводилася приватизація при президенті Януковичу ", - написав Герус.

"Київобленерго" і "Одесаобленерго" оцінені дорого, переконаний експерт. "Тобто їх акціонери, російські бізнесмени Воєводін (авторитетний лідер лужниківської групи), Гінер (президент ФК ЦСКА) і Бабаков (депутат Держдуми РФ, який голосував за анексію АР Крим) отримають 250 млн дол.", - пояснив він.

Герус підкреслив, що в 2013 році VS Energy купили акції "Київобленерго" за 90 млн доларів, а сьогодні їх продають за 180 млн дол.

"Отже, заробили на цих угодах прибутковість понад 100% (в доларах) за 6 років. Як бачимо, це для європейського бізнесу Україна є проблемним ринком, а російські бізнесмени тут добре заробляють", - пише він.

Щодо "Одесаобленерго" 70 млн дол за 68% Герус теж вважає великою сумою, враховуючи, що в березні Фонд держмайна виставляв державний пакет 25% акцій цього обленерго на продаж за ціною 5 млн доларів (тобто 68% = 15 млн доларів).

"Ще на початку 2016 року ДТЕК був банкрутом, борги якого торгувалися по 35% від номіналу. Але потім йому придумали формулу" Роттердам + "і штучно підняли всім тарифи. Тобто кінцевими платниками за ці покупки є всі українці. Схемою" Роттердам + " було знято з споживачів понад 35 млрд грн. Навіть після всіх відкатів, на руках залишилося багато кешу, який можна відправити на нові покупки і подальшу монополізацію енергетики ", - написав експерт.

Ця покупка має "плюси" і для Ахметов, впевнений Герус. З покупкою обленерго вони отримують політичний вплив в Одеській та Київській областях. Також отримують "додаткову монополізацію ринку постачання електроенергії (збір грошей зі споживачів), а також - додатковий інтерес у лоббізмі RAB-тарифів", додав експерт.

"У дурнях залишається тільки український споживач, який заплатив завищені тарифи, але не отримав енергетичної незалежності, не отримав кращої якості послуг, енергетики і шахтарі не отримали відповідної високої зарплати. Просто за тарифні гроші споживачів олігарх докупив ще два обленерго", - зазначив експерт.

Він також повідомив, що після закриття цієї угоди ДТЕК планує поглинути і решта 5 обленерго, які залишаються у власності росіян. Таким чином, за словами Геруса, під контроль Ахметова можуть перейти "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Жітоміроблене \ рго", "Чернівціобленерго", "Рівнеобленерго".

 

 
Коментарі (0)