ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняАкції Газпрому подешевшали на $ 3,2 млрд після поправок в газову директиву ЄС

Акції Газпрому подешевшали на $ 3,2 млрд після поправок в газову директиву ЄС

Акції «Газпрому» завершують падінням третій тиждень поспіль на тлі різкого скорочення попиту на газ в Європі і прийняття в Брюсселі газової директиви

 

Акції «Газпрому» завершують падінням третій тиждень поспіль на тлі різкого скорочення попиту на газ в Європі і прийняття в Брюсселі газової директиви, через яку під загрозою опинилося майбутнє проекту Nord Stream 2.

На торгах МосБіржі в четвер паперу «Газпрому» опускалися до позначки 153,01 рубля, оформивши мінімум з початку року.

За лютий вони поворуши на 5,6%, майже втричі випередивши по падінню індекс ММВБ. Капіталізація «національного надбання» скоротилася на 211 млрд рублів рублів, або 3,2 млрд доларів.

«Газпром» торгується гірше ринку, оскільки зростає тиск на «Північний потік-2», говорить аналітик ІФК «Солід» Вадим Кравчук.

У середу комітет постійних представників Євросоюзу затвердив текст поправок в газову директиву, яка вимагає, щоб морські трубопроводи підпорядковувалися тим же нормам, що і сухопутні: однієї компанії (в даному випадку «Газпрому») забороняється бути одночасно і продавцем газу і власником труби, по друге, доступ до газопроводу повинні отримати незалежні постачальники.

І якщо перша вимога формально виконати можна, створивши окрему структуру, то друге - немає: газ в російський кінець труби може подати тільки «Газпром» як єдина компанія, що має право на його експорт.

Німеччина блокувала прийняття поправок більше року, проте ситуація різко змінилася після втручання Франції, яка заявила в лютому про «стратегічних проблемах», які додасть друга нитка потоку в відносини Росії з ЄС.

Німеччина як країна, що приймає трубу, домоглася права подати заявку на виключення Nord Sream 2 з-під дії газової директиви. Однак рішення доведеться узгоджувати з Єврокомісією, яка налаштована до проекту більш ніж скептично, а також з комітетом, куди увійдуть представники всіх країн-членів ЄС.

Без їх схвалення «Газпром» зможе використовувати тільки половину потужностей трубопроводу, що збільшить термін окупності і може підірвати інвестиційну привабливість проекту, попереджають аналітики «Атона».

В кінцевому підсумку це обмеження може бути знято, але це буде потрібно час, продовжує «Атон»: у випадку з «Північний потоком-1» і його відгалуженням Opal на всі узгодження пішло 6 років.

Відповіддю «Газпрому» може стати нове будівництво 14 лютого глава концерну Олексій Міллер допустив будівництво «Турецького потоку-2» потужністю 32 млрд кубометрів, що практично відповідає випадає постачання по Nord Stream 2 (27,5 млрд кубів), пише Фінанс.

Експорт «Газпрому» до Європи тим часом падає: через теплу погоду і економічної кризи в Туреччині за перші 15 днів лютого поставки скоротилися на 8,3%. За підсумками місяця експорт може скласти 15,4 млрд кубометрів, що на 12% нижче торішнього, підрахував «Інтерфакс».

 
Коментарі (0)