ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГАлгоритм першої допомоги при інсульті

Алгоритм першої допомоги при інсульті

Чим швидше буде надано медичну допомогу, тим вище ймовірність збереження більшої кількості клітин

Всесвітньою організацією здоров'я створено концепцію "час-мозок", яка вказує на те, чим швидше буде надано допомогу, тим менше клітин головного мозку буде уражено. На жаль, за симптомами людина під час інсульту не усвідомлює те, що відбувається, і лише у 30% випадків виконує самодопомогу. Тому в цей момент слід покладатися на родичів або сторонніх людей, якщо інсульт наздогнав на вулиці або не вдома.

Що робити при інсульті

Насамперед, зателефонувати у швидку допомогу. Це дуже важливо! Чим швидше буде надано медичну допомогу, тим вище ймовірність збереження більшої кількості клітин. Поки швидка допомога у дорозі, необхідно:

Постійно говорити із хворим, намагаючись його заспокоїти.

  • Покласти в горизонтальне положення на підлогу або ліжко, піднявши голову на 30 градусів. Якщо у людини почалося блювання, повернути його набік. Важливо в момент блювання очищати дихальні шляхи від мас за допомогою пальців, загорнутих у хустку або тканину.

  • Забезпечити приплив свіжого повітря: відчинити вікна, двері, зняти верхній одяг.

  • Забезпечити відтік крові від мозку, поклавши на ноги теплу грілку або обернувши в ковдру, одяг.

  • Виміряти тиск.

  • Якщо трапився напад епілепсії, необхідно пам'ятати, щоб хворий не вдарився нею. Не можна тримати руки та ноги в момент нападу, інакше він погіршиться.

  • Якщо не промацується пульс, дихання стало відчутним або зовсім зупинилося, терміново виконуйте непрямий масаж серця, поперемінно змінюючи його зі штучним диханням.

У момент інсульту у хворого піднімається тиск. Заборонено давати будь-які медикаменти на його зниження. У цей час мозок повинен адаптуватися до того, що відбувається. Заборонено давати рідину чи їжу, оскільки порушується ковтання. Це може призвести до задухи.

Обов'язково зафіксуйте час початку нападу. По можливості виміряйте рівень цукру у крові, тиск. Зберіть речі та документи, необхідні для лікарні.

Допомога при інсульті у кареті швидкої допомоги

Не рекомендується перевозити хворого на власному автомобілі. Краще, якщо його перевезуть в автомобілі швидкої допомоги, прийнявши правильне положення. У процесі виконання невідкладної допомоги медиками в момент перевезення хворого на реанімацію, розкажіть про симптоми, час початку нападу, про всі деталі.

У цей момент медики повинні виконати ЕКГ, знизити тиск, виміряти цукор у крові, ввести протисудомні медикаменти та фізрозчин.

Допомога при інсульті у реанімації

Для початку лікарі виконують МРТ або КТ для визначення типу інсульту та ступеня ушкодження головного мозку. При геморагічному інсульті потрібна операція для видалення гематоми та порятунку пошкоджених клітин. При ішемічному інсульті проводиться розчинення тромбу (тромболізис). Після виконання першої невідкладної допомоги медики контролюють тиск, роботу шлунково-кишкового тракту, сечового міхура та ССС. Проводиться медикаментозне лікування з метою зняття набряклості, зниження згортання крові та поліпшення кровообігу.

Після виключення загрози життю та проведення всіх невідкладних заходів, хворого переводять у відділення інтенсивної терапії для його реабілітації та складання програми заходів щодо його відновлення.

Найбільш оптимальне рішення – відновлення після інсульту в https://step-forward.com.ua/, спеціальному вузькопрофільному реабілітаційному центрі. Оптимальний він тим, що тут працюють терапевти, фізіотерапевти, психологи, реабілітологи та інші фахівці, чия допомога є вкрай важливою для відновлення. Комплексна робота зі спеціалістами на основі розробки індивідуальної програми відновлення дадуть максимально можливий результат.

 

 
 
Коментарі (0)