ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаАМКУ оштрафував ДТЕК на 275 млн гривень за зловживання монопольним становищем

АМКУ оштрафував ДТЕК на 275 млн гривень за зловживання монопольним становищем

Антимонопольний комітет України визнав дії групи ДТЕК (у складі АТ "ДТЕК Західенерго" та ТОВ "Д.Трейдінг") у торговій зоні "Острів Бурштинської ТЕС" зловживанням монопольним становищем
Антимонопольний комітет України визнав дії групи ДТЕК (у складі АТ "ДТЕК Західенерго" та ТОВ "Д.Трейдінг") у торговій зоні "Острів Бурштинської ТЕС" зловживанням монопольним становищем, про це повідомила пресслужба АМКУ.
 
"Антимонопольний комітет України визнав дії групи ДТЕК (у складі АТ "ДТЕК Західенерго" та ТОВ "Д.Трейдінг") у торговій зоні "Острів Бурштинської ТЕС" у досліджуваний період з липня по жовтень 2019 року  зловживанням монопольним становищем та наклав на компанії групи штрафи загальною сумою понад 275,2 млн грн", - йдеться у повідомленні.
 
Комітет встановив, що ДТЕК Західенерго, починаючи з 29 липня 2019 року, зменшував в заявках на продаж електричної енергії в сегменті "ринок на добу наперед" (РДН) обсяги пропонованої електричної енергії в години мінімального навантаження.
 
"Це призвело до зростання обсягів продажів АТ "ДТЕК Західенерго" електричної енергії в сегменті "балансуючий ринок" за вищими цінами", - пише пресслужба АМКУ.
 
Акціонерне товариство встановлювало в заявках на продаж електричної енергії на РДН завищені та економічно необґрунтовані ціни в години максимального навантаження. Такі дії було неможливо вчинити без збереження значних часток АТ "ДТЕК Західенерго". Цьому посприяла практика, до якої вдавалося ТОВ "Д.Трейдінг", обмежуючи доступ імпортованої електричної енергії з території Словаччини в торгову зону "Острів Бурштинської ТЕС".
 
"Компанія впродовж липня - жовтня 2019 року викуповувала більшу частину пропускної спроможності, що призвело до зниження частки імпортованої електроенергії та, відповідно, збільшення частки АТ "ДТЕК Західенерго" на території "Острів Бурштинської ТЕС", - зазначили в АМКУ.
 

Вигоду від цих дій отримало і саме ТОВ "Д.Трейдінг", встановлюючи у двосторонніх договорах прив’язку цін на електричну енергію до цін, які сформувалися на РДН. 

 
Коментарі (0)