ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаАМКУ почав розслідування змови на ринку електроенергії

АМКУ почав розслідування змови на ринку електроенергії

Антимонопольний комітет (АМКУ) почав дослідження наявності або відсутності в ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції в діях учасників ринку електроенергії, які привели до обвалу цін

 

Антимонопольний комітет (АМКУ) почав дослідження наявності або відсутності в ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції в діях учасників ринку електроенергії, які привели до обвалу цін.

Як повідомляє прес-служба регулятора, дослідження АМКУ почав з власної ініціативи.

Комітет констатуємо, що в останні кілька днів на ринку електроенергії, зокрема "на добу вперед" (РСН), відбуваються значні коливання обсягів купівлі-продажу електроенергії.

"Мова йде про різке зниження попиту протягом останніх кількох днів. Воно сталося через зменшення закупівлі електроенергії на РСН деякими учасниками ринку. При цьому фіксувалося одночасне збільшення обсягів закупівлі на" ринку двосторонніх договорів "(РДД)", - наголошується в повідомленні.

Так, за даними ДП "Оператор ринку", обсяги торгів на РСН на 2 липня склали 58 377,20 МВт-год, що на 35,5% менше, ніж в попередній день. У той же час середньозважена ціна на РСН знизилася на 22,2% - до 1 151,82 грн за МВт-год.

Також на РСН в торговельній зоні "ОЕС України" середньозважена цена 2 липня зменшилася на 28,69% в порівнянні з попереднім днем ​​і склала 1 034,52 грн за МВт-год (без ПДВ).

За даними НКРЕКУ, різке зменшення ціни на електроенергію на РСН в перші дні липня сталося через виведення попиту на ринок двосторонніх договорів (РДД).

На думку фахівців Антимонопольного комітету, до цих наслідків могло призвести синхронна поведінка певних учасників ринку електроенергії. Воно могла вплинути і на зниження ціни на РСН через зменшення попиту.

"Подібні дії окремих учасників ринку відбуваються періодично, а значить - можуть бути навмисними", - зазначає АМКУ.

Комітет констатує, що синхронність і періодичність таких дій призводять до:

зниження ціни на ринку "на добу вперед" через зменшення попиту;

або до її підвищення - шляхом зменшення пропозиції і збільшення попиту;

як наслідок - до зміни структури ринку, в тому числі - рівня конкуренції на ньому.

"Це може свідчити про наявність ознак порушення законодавства у вигляді антиконкурентних узгоджених дій на ринку електроенергії", - підкреслюється в повідомленні Комітету.

Нагадаємо, напередодні НКРЕКУ встановила мінімальну ціну електроенергії на Ринку на добу вперед (РСВ), обмежила обсяг внутрішньогрупових продажів електроенергії до 50% і зобов'язала операторів систем розподілу (обленерго) і оператора системи передачі ( "Укренерго") закуповувати на РСВ 95% електроенергії для технологічних втрат замість 50%.

 

 

 
 
Коментарі (0)