ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаАМКУ: Вільний ринок електроенергії таїть небезпеку зловживань

АМКУ: Вільний ринок електроенергії таїть небезпеку зловживань

Найбільші виробники електроенергії можуть використовувати ринкову владу в новій моделі ринку електроенергії.

Найбільші виробники електроенергії можуть використовувати ринкову владу в новій моделі ринку електроенергії.

Про це глава Амнтімонопольного комітету (АМКУ) Юрій Терентьєв повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook.

"З огляду на те, що ринкова влада вищезазначених суб'єктів може бути реалізована в новій моделі ринку, Комітет велику увагу приділяє розробці вторинного законодавства, яке визначатиме" правила гри ", за якими функціонуватиме новий ринок електроенергії", - повідомив глава АМКУ.

"Істотними елементами цієї системи має стати запровадження біржової торгівлі електричною енергією і вугіллям, лібералізація імпорту електроенергії", - уточнив Терентьєв.

Глава комітету відзначив, що в деяких ЗМІ поширюється його перекручена цитата про те, що нібито "на ринку електроенергії немає монополії, оскільки жодна компанія - учасник ринку не має реальної ринкової влади".

"У зв'язку з цим хотів би чітко окреслити позицію з цього приводу ... Ринок генерації електроенергії дійсно є високонцентрірованним: діюча модель оптового ринку електроенергії побудована за моделлю" пулу ", де діє єдиний оптовий покупець / продавець електроенергії ДП" Енергоринок "з часткою на ринку близько 100%, а також виробники електроенергії - ДП "НАЕК" Енергоатом "з часткою на ринку 57% і група ДТЕК з часткою на ринку 26%, що виступають продавцями", - пояснив глава АМКУ.

Затверджено кодекси і правила нового ринку електроенергії

Терентьєв зазначив, що всі зазначені учасники ринку мають певну ринкову владу і структурні ознаки монопольного (домінуючого) становища.

"Крім того, у групи компаній ДТЕК ринкова влада посилюється вертикальною інтеграцією. Однак ринкова влада зазначених суб'єктів господарювання могла б бути реалізована, якби не діяли адміністративні обмеження у вигляді державного регулювання галуззю з боку регулятора НЕРЕКУ, Міненерговугілля, Кабінету міністрів, а також обмежень, встановлених законом та правилами ринку ", - вважає Терентьєв.

Як повідомлялося, АМКУ веде розслідування на ринку електроенергії ще з червня 2015 року.

Навесні 2016 року Терентьєв заявляв, що дослідження показало структурні ознаки колективної монополії в складі трьох суб'єктів: "Енергоатому", групи компаній "ДТЕК" і "Укргідроенерго". Зокрема, частка підприємств групи "ДТЕК" в сегменті теплової генерації досягає 70%.

 

 
Коментарі (0)