ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГАрбузов: Українці не можуть оплатити послуги ЖКГ

Арбузов: Українці не можуть оплатити послуги ЖКГ

По всій країні стрімко падає рівень оплати населенням послуг ЖКГ.

 

Неприємні для уряду дані опублікували у Держстатистики. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов, передає УНН.

«Рівень оплати населенням послуг ЖКГ стрімко падає по всій країні, усереднений показник в грудні становив лише 63,8%.

Тільки в одній області, Рівненській, забезпечений повний обсяг платежів, на всіх інших територіях платити за новими тарифами сім’ї відмовляються/не в змозі. Таким чином, пора визнати, що в Україні, вперше з 90-х років минулого століття, зафіксована криза неплатежів за комуналку.

У 13 із 25 регіонів України рівень оплати за комунальні послуги у грудні впав на 33-60% нижче норми», — зазначив урядовець.

За його словами, уряд створив таку систему, коли людина, залишаючи категорію вкрай бідних, одразу ж потрапляє в комунальну кабалу.

«До речі, м.Київ та Одеська область входять в число тих, хто сплатив трохи більше половини від нарахованих на грудень сум. Відповідь проста, для субсидії у них зарплата занадто висока, а для оплати обов’язкових платежів — занадто низька. У Києві та Одеській області зафіксована найвища середня зарплата в країні (11,1 тис. грн та 6,5 тис. грн відповідно). У цих же регіонах найменша частка сімей, які отримують субсидію», — повідомив він.

На думку віце-прем'єра, влада за короткий час втратила найбільш дисциплінованого платника.

«Причина в тому, що розмір тарифів був підвищений невиправдано швидко, волюнтаристським рішенням нового тоді Прем’єра, який бажав сподобатися західним донорам і партнерам, і довести, що він головний реформатор в цій країні.

Адже тоді навіть МВФ не наполягав на миттєвому доведенні тарифів до їх 100% ринкової вартості, розуміючи, що населення повинно поступово адаптуватися до нового масштабу цін.

Замість планомірної роботи з підйому економіки, уряд готувався гасити вуличні протести. А населення обрало інший шлях — не платити! І правильно, це дієвіше. Може хоч тепер влада задумається, чи варто експериментувати далі ...», - додав Арбузов.

 

 
Коментарі (0)