ГоловнаВідеорепортажЕлектроенергетикаАтомники вимагають відставки Оржеля за лобіювання інтересів РФ

Атомники вимагають відставки Оржеля за лобіювання інтересів РФ

Профспілка атомників планує продовжити протести, вимагає відставки міністра енергетики Олексія Оржеля і створення нового органу, який контролює атомну промисловість

Профспілка атомників планує продовжити протести, вимагає відставки міністра енергетики Олексія Оржеля і створення нового органу, який контролює атомну промисловість.

Профспілка атомників вимагає від прем'єр-міністра України Олексія Гончарука звільнити міністра енергетики і екології Олексія Оржеля. Про це йдеться в офіційній заяві, текст якого є в розпорядженні Delo.ua.

"Недавні заяви міністра Олексія Оржеля за обмеження виробництва вітчизняної атомної електроенергії на користь імпорту електроенергії з Росії та Білорусі і, в той же час, проти експорту української атомної електроенергії в Європейський Союз демонструють його бажання різко змінити курс від енергонезалежності України до залежності від РФ, від розвитку атомної енергетики до її знищення ", - йдеться в листі профспілки.

Зокрема, на думку атомників, відмова від розвитку атомної енергетики, зупинка будівництва нових блоків (мова йде про можливе будівництво енергоблоків на ХАЕС - Delo.ua), припинення міжнародного співробітництва та повна відсутність бачення процесу корпоратизації "Енергоатому" свідчить про "відсутність державного бачення і у чинного міністра Оржеля ". "Його дії небезпечні не тільки для стабільної роботи енергосистеми України, а й для стабільного забезпечення населення України доступною атомної електроенергією", - відзначають в листі представники профспілки.

За словами атомників, зараз Україна диверсифікувала поставки ядерного палива для АЕС, збільшивши частку альтернативного постачальника майже до 50%. Крім того, ведеться будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), завдяки якому більше не потрібно буде зберігати відпрацьовані уранові стрижні на території Росії.

Виходячи з цього, атомники вимагають негайної відставки міністра енергетики середовища Олексія Оржеля; проведення термінової наради з стратегії розвитку атомної галузі; відновлення на посаді президента "Енергоатому" Юрія Недашковського.

Крім того, одна з вимог - створення окремого органу держуправління підприємствами атомного енергетично-промислового комплексу України, яке очолять професіонали-енергетики.

Як розповіли інформовані джерела в профспілці, на даний момент в міністерстві енергетики та екології немає навіть профільного заступника з атомної промисловості. "Ми однозначно виступаємо за вихід з-під управління Мінекоенерго, - сказали нам, - необхідний новий орган, можливо - міністерство, можливо - на рівні віце-прем'єра, який буде професійно займатися галуззю, що включає в себе видобуток урану, машинобудування і безпосередньо атомні електростанції ".

Поки Кабмін думатиме над вимогами, атомники 4 грудня знову збираються під Мінекоенерго, щоб провести другий етап безстрокової акції протесту. Перший, нагадаємо, відбувся 28 листопада. Також, кажуть у профспілці, готуються акції протесту в містах-супутниках АЕС.

27 листопада 2019 року Кабмін звільнив президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського. Згідно з повідомленням прес-служби Мінекоенерго, його звинуватили в неефективному менеджменті (через пожежу під час запуску першого блоку ХАЕС); розкраданні держкоштів (6,4 млн євро); надходженнях бракованої продукції; порушення термінів ремонтів; погіршенні фінансових показників; значне зростання витрат на обслуговування кредитів.

 

 
Коментарі (0)