ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняБайдена звинуватили в капітуляції перед Путіним

Байдена звинуватили в капітуляції перед Путіним

Угода по проекту «Північний потік-2», яку адміністрація Джо Байдена уклала з Німеччиною, є геополітичною помилкою поколінь масштабу, заявив у четвер сенатор-республіканець від Техасу Тед Круз

 

Угода по проекту «Північний потік-2», яку адміністрація Джо Байдена уклала з Німеччиною, є геополітичною помилкою поколінь масштабу, заявив у четвер сенатор-республіканець від Техасу Тед Круз. За його словами, угода, в рамках якого США відмовилися від планів зупинити газопровід, стало «подарунком» для Володимира Путіна «на мільярди доларів за рахунок США» і їх союзників.

«Це рішення - повна капітуляція перед Путіним, - йдеться в заяві Круза, опублікованому на його сайті. - Диктатори Росії тепер десятиліттями будуть отримувати мільярди доларів щороку, завдяки подарунку від Джо Байдена ».

Сама угода «ганебно слабке», обурюється Круз: Німеччина зобов'язалася вжити якісь дії, якщо Росія використовує газ як зброю або затіє нову війну з Україною. Але які саме - невідомо.

Крім того, угода порушує прийнятий конгресом закон, який зобов'язує президента вводити санкції, щоб зупинити реалізацію проекту.

В ході слухань в Конгресі, які відбулися за кілька годин до оголошення про угоду, Круз, за ​​власними словами, запитав заступник держсекретаря Вікторію Нуланд, чи вважає вона, що реалізація Nord Stream 2 - «це катастрофа для національної безпеки США» і загроза для європейських союзників , які стануть «об'єктом економічного і енергетичного шантажу з боку РФ».

«Замість того, щоб продемонструвати силу діяти за законом про санкції, <...> Байден вручив Путіну найбільший подарунок за довгі роки. Він також показав Путіну, що коли доходить до справи, американський президент слабкий і схиляється під політичним тиском », - робить висновок Круз.

США і Німеччина, нагадаємо, оголосили про угоду по Nord Stream 2 в середу. Вашингтон прийняв рішення відмовитися про заходів з блокування проекту, але попередив про введення санкцій, в тому числі на поставки російської нафти і газу, якщо Москва почне використовувати газ як зброю або піде на ескалацію агресії проти України.

Німеччина зобов'язалася створити фонд інвестицій в українську енергетику розміром 1 млрд євро, домагатися продовження транзиту газу через Україну після 2024 року, а також вжити заходів щодо введення санкцій на національному і загальноєвропейському рівні, якщо Кремль піде на газовий шантаж або військові дії.

 

 

 
Коментарі (0)