ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГБез RAB-тарифу вже через 10 років сидітимемо без світла – Сазонов

Без RAB-тарифу вже через 10 років сидітимемо без світла – Сазонов

70% європейських країн працюють на RAB-тарифах – це інвестиції в енергосистему. Мережі зношені настільки, що або ми будемо в них вкладати гроші, або через 10 років сидітимемо без світла

В ефірі Свободи слова на ICTV експерти та політологи поділилися думками щодо впровадження стимулюючого тарифоутворення для обленерго, так званих RAB-тарифів.

– Він покликаний у всіх державах стимулювати інвестиції у відновлення енергетичних мереж, які є застарілими. Сьогодні ми маємо застарілі енергомережі і це є загрозою енергобезпеці. Потрібні мільярдні інвестиції, щоб наші енергомережі хоча би приблизно відповідали європейським, – зазначила народний депутат, голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Наталія Кацер-Бучковська.

Про європейську практику впровадження стимулюючого тарифоутворення розповів політолог Кирило Сазонов.

– 70% європейських країн працюють на RAB-тарифах – це інвестиції в енергосистему. Мережі зношені настільки, що або ми будемо в них вкладати гроші, або через 10 років сидітимемо без світла, тому що мережі просто впадуть. В енергетиці усі гроші надходять тільки від споживача – більше немає звідки. Ми вступаємо в європейський енергетичний союз, ми граємо за європейськими правилами, – додав політолог Кирило Сазонов.

Стимулююче регулювання – це механізм тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів (3, 5 або 8 років). Цей метод направлений на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій (електроенергія, теплова енергія та ін.), і стимулювання ефективності витрат розподільних (постачають) компаній.

До слова, словацький експерт  Карел Хірман вважає, що без модернізації електромереж українці залишаться без електроенергії.

Міжнародний науково-технічний університет запрошує усіх бажаючих пройти підготовку до ЗНО. Завдяки ЗНО оцінка абітурієнтів стала об'єктивною та позбавленою корупційного чинника. Високі результати після проходження підготовки до ЗНО з нами вам гарантовані.

 
Коментарі (0)