ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняБезперебійне газопостачання під загрозою зриву

Безперебійне газопостачання під загрозою зриву

Постанова уряду щодо зменшення норм споживання газу для населення віддаляє Україну від надійного і безперебійного забезпечення споживачів газом. Керівники газорозподільних компаній і профспілка працівників газових господарств закликали уряд схаменутися.

Керівники газорозподільних компаній і профспілка працівників газових господарств України занепокоєні рішенням уряду щодо зменшення норм споживання природного газу для населення. Днями вони закликали уряд відмовитися від популізму і висловили свої побоювання щодо забезпечення стабільності газопостачання споживачів.

Зокрема, у тексті звернення йдеться, що, на жаль, через вжиття заходів, передбачених постановою КМУ від 06.08.2014 №409, країна не заощадить 1 млрд куб. м газу, оскільки ніякої економії не відбудеться; газопостачальники не втратять 500 млн дол. додаткових доходів, тому що таких доходів у них ніколи не було; споживачі не зекономлять свої гроші, оскільки витрати за газ для них зростуть; пільгові категорії споживачів недоотримають значні суми дотацій, що навряд чи їх потішить.

При цьому керівники газорозподільних компаній і профспілка пояснили, чому це саме так. За їхніми словами:

1. На споживачів без лічильників постачальники газу за встановленими раніше нормами нараховували в рік до 1,3 млрд. м3 газу. За новими нормами нарахування зменшено до 0,8 млрд. м3. Різниця складає 500 млн м3. Чи означає це реальну, фізичну економію газу? НІ. Прийняте урядом зменшення норм змінить всього лише категорію цього газу і його вартість. А саме: 500 млн м3 газу перетворяться на технологічні втрати газорозподільних компаній, за які вони зобов'язані будуть заплатити вартість, встановлену для промислових підприємств, а це складе 2,4 млрд грн.

2. Технологічні втрати, в силу різних фізичних, технічних і технологічних факторів, природним чином виникають при транспортуванні енергоресурсів в мережевих компаніях:  у водоканалів вони складають близько 40%; у теплоенергетиків – близько 30-35%;  у електроенергетиків – 14-15%.

Ці технологічні втрати оплачуються всіма споживачами у складі роздрібної ціни на відповідний продукт.

У газорозподільних компаній нормативно встановлена величина втрат ніколи не перевищувала 2-2,5%, хоча через зношеність газотранспортної системи, фактичні технологічні втрати газу в газорозподільних мережах істотно більші.

Відповідно до Методики визначення технологічних втрат, затвердженої наказом Міненерговугілля № 264 від 30.05.2003, величина втрат в газорозподільних мережах України повинна бути на рівні 1,4 млрд. м3.

Фактично технологічні втрати на 2014 рік затверджені в розмірі 0,8 млрд. м3. Різниця становить 600 млн м3, що практично відповідає розміру так званої «економії».

3. Виходить, що фізичного обсягу газу «для продажу промисловим споживачам» і отримання «додаткового доходу» в розмірі 500 млн доларів просто ніколи не існувало. Більш того, тепер необхідно звідкись взяти гроші, щоб оплатити додатково 2,4 мільярда гривень за приріст технологічних втрат, що приблизно відповідає фонду заробітної плати всіх газорозподільних підприємств України.

4. Всі доходи і витрати газорозподільних компаній перебувають під жорстким державним контролем, і ці додаткові витрати природно не передбачені в діючих тарифах. Інших джерел доходів, здатних компенсувати таку суму, немає.

5. НКРЕКП для запобігання неплатежів за купівлю газу на «технологічні втрати» зобов'язана буде включити ці додаткові кошти в тарифи на розподіл природного газу та, відповідно, збільшити роздрібні ціни для населення на 65-100 грн.

6. Зменшивши норми споживання газу, уряд погіршив становище найменш забезпечених громадян, споживачів-пільговиків, які купують газ по лічильниках. Тепер компенсації для цієї категорії споживачів, які прив'язані до норм, будуть значно урізані. Наприклад, якщо раніше пільгова норма на опалення для мешканців багатоквартирних будинків поширювалася на 370 м3 газу на місяць, то тепер, в залежності від регіону, компенсації будуть розраховані, виходячи зі зменшеного в 2-3 рази обсягу газу.

7. Що означає для споживачів без лічильника зменшення норм споживання газу? Для 3,7 млн чоловік це означає зменшення щомісячної плати за користування газом до 8 грн. Чи зацікавлені будуть такі споживачі встановлювати в своїх приміщеннях прилади обліку газу? Звичайно, ні. Чи будуть такі споживачі економно використовувати газ, який раптово для них подешевшав? Теж дуже сумнівно.

«Ми розуміємо всю складність ситуації в економіці країни, і в газовій галузі зокрема, і готові допомагати уряду в рішенні проблем, що накопичилися. На превеликий жаль, ми не бачимо взаємності з боку державних органів. Якщо на зміну професійного обговорення проблем галузі прийде політичний популізм – про надійне і безперебійне забезпечення споживачів газом можна буде забути» - резюмується у зверненні.

 
Коментарі (0)