ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняБюджет може втратити 140 млрд через нової схеми «Нафтогазу»

Бюджет може втратити 140 млрд через нової схеми «Нафтогазу»

Як відомо, нова схема була представлена ​​26 вересня комерційним директором "Нафтогазу" Юрієм Вітренко

НАК "Нафтогаз" запропонував ввести в Україні нову схему поставок газу для потреб населення і тепловиків, яка щорічно потребуватиме не менше 140 млрд дотацій з державного бюджету.

Про це в своєму блозі для порталу "ЛІГА" пише член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Як відомо, нова схема була представлена ​​26 вересня комерційним директором "Нафтогазу" Юрієм Вітренко.

За задумом менеджерів НАК "Нафтогаз України" поставки газу для потреб населення будуть здійснюватися через нову компанію "Нафтогаз Трейдинг". Вона буде викуповувати весь газ "Укргазвидобування" і імпортний газ, який НАК імпортує через свій швейцарський офшор. Причому "Нафтогаз Трейдинг" буде викуповувати цей газ за ринковою ціною - Дюссельдорф плюс. Зараз європейський газ на кордоні з Україною варто більше 480 доларів. А потім ця компанія буде продавати газ, куплений за ринковими цінами, іншим дочкам НАК.

Для цього створені дві компанії - ТОВ "Газопостачальна компанія" Нафтогаз України "і ТОВ" Газопостачальна компанія "Нафтогаз Тепло". Вони, за задумом Вітренко, повинні продавати газ населенню і тепловикам вже за цінами, які визначені урядом - тобто за цінами ПСО. Тому, збитки через різницю між ринковою ціною газу і ціною соціальної будуть концентруватися тепер не на "Нафтогазі", а на дочірніх компаніях, а потім бюджет буде змушений компенсувати ці збитки.

Корольчук припускає, що розмір компенсації при такій схемі може досягати 140 млрд грн в год.Так, населення в минулому році використовувало 11,2 млрд куб м газу і 4,6 млрд куб м було використано підприємствами ТКЕ за пільговими цінами (ПСО). Цей обсяг газу - 16,8 млрд куб м за ціною ринкової - на хабі в Дюссельдорфі коштує близько 160 млрд грн. Але за цінами ПСО, встановленими урядом, такий обсяг газу буде коштувати всього 84 млрд грн. Причому не вся ця сума за газ і тепло оплачується споживачами, є ще субсидії - в минулому році обсяг субсидій становив 64 млрд грн.

Якщо додати до субсидій ще 76 млрд грн різниці в ціні між хабом і ПСО, то виходить, що державний бюджет буде платити "Нафтогазу України" 140 млрд грн щорічно.

Корольчук також звернув увагу на те, що перераховані в цій схемі компанії 100% дочірні підприємства ДК "Газ України", яке вже давно збанкрутувало і давно перебуває в стані припинення діяльності. Це означає, що воно не повинно проходити регулярний фінансовий аудит, публікувати звітність і проводити прозорі закупівлі товарів і послуг.

"Це означає, що споживач ніколи не дізнається, скільки газу списали на населення, а скільки цього газу перепродали промисловості. Керівництво" Нафтогазу України "фактично створило для себе непрозорий внутрішній офшор, який буде прикривати всі маніпуляції з газом внутрішнього видобутку", - пояснив він .

 

 
Коментарі (0)