ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаБілорусь знову припинила нещодавно відновлену поставку електроенергії в Україну

Білорусь знову припинила нещодавно відновлену поставку електроенергії в Україну

Постачання електроенергії в Україну буде припинено з 18 листопада відповідно до встановленого порядку взаємодії в рамках контрактних відносин
За інформацією Міненерго Білорусі, з 18 листопада припиниться нещодавно відновлені постачання електроенергії в Україну, повідомляє Інтерфакс-Україна.
 
"Постачання електроенергії в Україну буде припинено з 18 листопада відповідно до встановленого порядку взаємодії в рамках контрактних відносин", - йдеться у повідомленні.
 
"Можливість подальшого здійснення постачання електроенергії в Україну розглядатиметься білоруською стороною з урахуванням технічних можливостей", - наголошується в повідомленні.
 
Причини припинення постачання в повідомленні не вказані.
 
Тим часом у першій половині дня середи Міненерго Білорусі повідомило про відключення енергоблоку №1 БілАЕС від мережі у зв'язку зі спрацюванням системи автоматичного захисту.
 
Нагадаємо, 6 листопада Білорусь відновила комерційне постачання електроенергії в українську енергосистему. Міненерго повідомляло, що, відповідно до підписаного контракту, постачання здійснюватимуться протягом листопада.
 
Як стверджує екс-глава Міністерства енергетики України Ольга Буславець, зупинка першого енергоблоку БілАЕС вплинула на постачання електроенергії до країни Білорусі. "Як наслідок, імпорт електроенергії на сьогодні де-факто зменшився з 415 МВт до 200-300 МВт. Планові показники на завтра та післязавтра дорівнюють нулю", - написала вона на своїй сторінці у Facebook у середу.
 
Водночас, за словами Буславець, втрата 400 МВт (орієнтовно до 2% споживання – ІФ) за існуючих погодних умов суттєво не вплине на енергобаланс України.
 
За даними сайту ENTSO-E, на середу заплановано імпорт із Білорусі 415 МВт щогодини. Наразі на моніторингу імпорту-експорту НЕК "Укренерго" на її сайті зберігається показник імпорту з Білорусі в 415 МВт.
Як повідомлялося, імпорт електроенергії в Україну з Білорусі після відмови НКРЕКУ продовжувати з 1 листопада заборона відновилася 6 листопада з 5 МВт щогодини. З 9 листопада е/е з Білорусі йде по 415 МВт щогодини.
 
Коментарі (0)