ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняБорг облгазів перед Оператором ГТС України склав майже 1 млрд гривень

Борг облгазів перед Оператором ГТС України склав майже 1 млрд гривень

Сукупна заборгованість облгазів перед Оператором ГТС України станом на жовтень склала майже 1 млрд грн, що на 5% менше показників за вересень.
Сукупна заборгованість облгазів перед Оператором ГТС України станом на жовтень склала майже 1 млрд грн, що на 5% менше показників за вересень. Найбільшими боржниками залишаються Луганськоблгаз та Тернопільміськгаз, про це повідомила пресслужба Оператора.
 
“Сукупна заборгованість Операторів газорозподільчих мереж (облгазів) перед Оператором ГТС України за відібраний технологічний газ з системи магістральних газопроводів (негативні небаланси) станом на жовтень склала 967 млн грн, що на 5% менше аналогічного показника за вересень 2020 року”, — йдеться у повідомленні.
 
З початку року облгази створили в своїх мережах негативних небалансів на загальну суму 1 млрд 446 млн, з яких оплатили лише 33%. Наразі лише 12 з 41 Операторів ГРМ не мають боргів перед ОГТСУ.
 
Станом на сьогодні лідерами по накопиченню боргів за утворені негативні небаланси залишаються:
  • Луганськоблгаз — 273,4 млн грн;
  • Тернопільміськгаз — 195,9 млн грн (динаміка за жовтень +16 млн грн);
  • Донецькоблгаз — 87,3 млн грн;
  • Кіровоградгаз — 68,5 млн грн та Київоблгаз — 59 млн грн.
Заборгованість інших 24 облгазів коливається в проміжку від 0,4 до 28,4 млн грн (сукупно +30 млн грн).
 
“Наразі ситуація з облгазами не може бути врегульована системно і залежить лише від доброї волі гравців розрахуватися: третина підприємств стабільно відбирають технологічний газ з системи магістральних газопроводів без вчасної оплати, і лише деякі з них повертають борги невеликими частками”, — зазначає Оператор.
 

Нагадаємо, у листопаді 2020 року оптова ціна на природний газ для виробників теплової енергії становить 5375,37 грн за 1 тис. куб. м. 

 
Коментарі (0)