ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГБорги ОРДЛО за електроенергію не будуть погашати з держбюджету

Борги ОРДЛО за електроенергію не будуть погашати з держбюджету

Завдяки підготовленому Кабміном законопроекту з держбюджету більше не виділятимуться кошти на погашення боргів ОРДЛО.

Завдяки підготовленому Кабміном законопроекту з держбюджету більше не виділятимуться кошти на погашення боргів ОРДЛО.

У Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроект № 8253 "Про особливості погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії". Зокрема новим законопроектом передбачено, що борги ОРДЛО не будуть погашені з держбюджету - замість цього передбачено погашення заборгованості "за рахунок джерел, не заборонених законодавством". Про це повідомляє 112 канал.

Документ, доопрацьований для реєстрації, не містить згадки про погашення боргів за електроенергію споживачів з тимчасово непідконтрольних територій України за рахунок коштів з держбюджету. Замість цього відзначається, що борги державних вугледобувних підприємств та ОРДЛО будуть погашені "за рахунок джерел, не заборонених законодавством України".

Крім того, із законопроекту вилучили пропозиції щодо зміни закону "Про питну воду та водопостачання".

Нагадаємо, закон "Про енергоринку України" передбачає, що в 2019 році відбудеться перехід на нову модель ринку електроенергії. Нова модель передбачає ліквідацію держпідприємства "Енергоринок".

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, за станом на початок лютого 2018 року дебіторська та кредиторська заборгованість ДП "Енергоринок" становила 29.8 млрд гривень і 28.1 млрд гривень відповідно.

Відзначається, що найбільшу питому вагу дебіторської заборгованості ДП "Енергоринок" доводиться на держпідприємство "Регіональні електричні мережі" - 11.4 млрд гривень, або 38% від загальної кількості дебіторської заборгованості.

Отже, головною метою законопроекту називають повне погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії для введення нової моделі.

Як повідомлялося раніше, при розробці цього законопроекту в Міненерго планувалося  передбачити погашення боргів ОРДЛО за рахунок коштів з держбюджету.

Згідно з текстом законопроекту, підтвердити заборгованість для погашення повинна Міжвідомча комісія, склад якої затвердить Кабмін протягом місяця після того, як даний законопроект вступить в силу.

 

 
Коментарі (0)