ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаБорги перед виробниками ВДЕ "хоронять" перспективи галузі

Борги перед виробниками ВДЕ "хоронять" перспективи галузі

Віртуальний меморіал загиблих борців за українську незалежність: вшануйте Героїв хвилиною вашої уваги!

 

 

Віртуальний меморіал загиблих борців за українську незалежність: вшануйте Героїв хвилиною вашої уваги!

Заборгованість в галузі "зеленої" енергетики, яка обраховується мільярдами гривень, ослаблює інтерес інвесторів до будівництва нових потужностей відновлюваної енергетики, заявив Андрій Конеченков, голова правління Української вітроенергетичної асоціації.

"Через борги, які накопичувались, компанії не могли розрахуватись з банками і далі реалізовувати проєкт", – сказав Конеченков.

За його словами, уникнути появи нових боргів частково дозволив перехід виробників ВДЕ на продаж електроенергії напряму в ринок, однак навіть там виникають ситуації, які негативно впливають на доходи інвесторів.

"Виходячи на вільний ринок, вітроенергетику диспетчери енергосистеми почали більше обмежувати, ніж то було із зеленим тарифом", – зазначив Конеченков.

Він також розповів, що багато проєктів вітроенергетики в стадії завершення девелопменту або на стадії готовності до будівництва.

Як підкреслюють в УВЕА, у разі підтримки інвесторів, вирішення фінансових та регуляторних проблем з боку держави вони можуть побудувати до кінця 2027 року близько 4-5 ГВт зелених потужностей вітроенергетики.

Як повідомлялося раніше, борг ДП "Гарантований покупець" перед інвесторами у станції з ВДЕ складає 28,9 млрд грн і виникає переважно через недофінансування розвитку цієї галузі з боку НЕК "Укренерго".

 

 

 

 
 
 
 
 
Коментарі (0)