ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоБорги ТКЕ можуть погасити векселями

Борги ТКЕ можуть погасити векселями

Верховна Рада може ввести фінансові векселі для погашення боргів підприємствами теплокомуненерго, які виникли через різницю в тарифах на теплову енергію і послуги з централізованого водопостачання для населення.

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді ввести фінансові векселі для погашення боргів підприємствами теплокомуненерго, які виникли через різницю в тарифах на теплову енергію і послуги з централізованого водопостачання для населення. Відповідний урядовий законопроект про внесення змін в Бюджетний кодекс вже зареєстровано в парламенті, - повідомляє «УНІАН».

Згідно з документом, Верховній Раді пропонується надати право Кабінету Міністрів на реструктуризацію бюджетної заборгованості перед підприємствами ТКЕ шляхом видачі фінансових казначейських векселів із терміном обігу до п'яти років та з дохідністю 5%.

Автори законопроекту називають основним чинником виниклої заборгованості підприємств теплоенергетики за імпортований природний газ, спожитий для виробництва теплової енергії, не відшкодовану належним чином заборгованість державного бюджету перед місцевими бюджетами з різниці в тарифах на теплову енергію для населення, загальний обсяг якої станом на 1 вересня збільшився з початку поточного року до 10,6 млрд грн з 3,9 млрд грн.

«Це призводить до критичного фінансового стану підприємств теплоенергетики і загрожує зривом опалювального сезону 2013-2014 роках у всіх регіонах України, що неприпустимо», - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Також у документі вказується, що заборгованість держбюджету перед місцевими бюджетами по відшкодуванню підприємствам ТКЕ різниці в тарифах на послуги, які надаються населенню з централізованого водопостачання, з початку року збільшилася до 8,2 млрд грн з 4,4 млрд грн.

Нагадаємо, Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує ввести фінансові векселя для підприємств теплокомуненерго для здійснення взаєморозрахунків з різниці в тарифах на електроенергію.

 
Коментарі (1)
Иван Смольный1
08 Жовтня 2013 p. 15:39
Нет предела финансовому лукавству и жажде отпилить от бюджета кусок поболее. Вексель как финансовый инструмент, в отличии от клиринговых операций, при наличии определенных административных рычагов влияния, позволяет крайне эффективно манипулировать финансовыми потоками, в т.ч. их наполнением и трансфером. Являясь по сути бесспорным обязательством государства - векселедателя, казначейский вексель, а именно он имеется ввиду, после серии манипуляций (в т.ч. и дисконтирования) будет монитизирован (погашен) в тот или иной способ, но однозначно с значительной выгодой векселедержателя, причем скорее всего "векселедержателя в схеме" - т.е. промежуточного, а не конечного.