ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГБорги за комунальні послуги під час війни можуть списати або реструктуризовати

Борги за комунальні послуги під час війни можуть списати або реструктуризовати

Через воєнні дії спостерігається стійке зниження рівня життя та соціальної захищеності українців

 

Через воєнні дії спостерігається стійке зниження рівня життя та соціальної захищеності українців. Тож держава має подбати про те, аби значна частина населення не скотилася в зубожіння.

Аби держава засвідчила готовність підтримати громадян, група нардепів зареєструвала проект «Про внесення змін до Закону України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію» (№8367), повідомляє «Закон і Бізнес».

Його автори констатують, що і до початку війни українці накопичили великі суми боргів за комунальні послуги: за газ — 33,8 млрд грн., за теплопостачання та гарячу воду — 26,6 млрд грн., електроенергію — 7,7 млрд грн., водопостачання та водовідведення — 6,4 млрд грн. Тому, на їхню думку, потрібна державна підтримка, аби не допустити збільшення цих сум боргу, оскільки більша частина населення не спроможна їх оплати, зокрема, через стрімке зростання цін на всі товари, послуги та продукти.

Тому пропонується дві схеми. Для всіх наймачів та власників жилих будинків або квартир борг за житлово-комунальні послуги, що є або сформується за весь період дії воєнного стану, реструктуризується на 5 років

залежно від суми та рівня доходів громадян. При цьому застережено, що наявність боргу не перешкоджатиме нарахуванню субсидії. Щоправда, у цей перелік не включена квартирна плата.

Натомість, громадянам, чиє житло розташоване на територіях введення воєнних (бойових) дій, спишуть усю заборгованість за житлово-комунальні послуги, із квартирною платою включно. Утім, тільки ту, що сформувалась протягом періоду бойових дій. Тобто, наприклад, для мешканців Київщини, Чернігівщини або Сумщини — це лише кілька перших місяців війни.

Власне порядок списання та періоди, за які списуватимуться борги, має визначити Кабмін.

 

 

 
Коментарі (0)