ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГБоржникам за комуналку можуть збільшити пеню

Боржникам за комуналку можуть збільшити пеню

Не платити за комунальні послуги стане не вигідно, бо боржникам хочуть збільшити пеню. За три роки може набігти аж 50% від суми боргу.

Не платити за комунальні послуги стане не вигідно, бо боржникам хочуть збільшити пеню. За три роки може набігти аж 50% від суми боргу.

Відповідний проєкт закону зареєстрований у Раді. За прогнозами експертів, нові норми можуть набути чинності вже восени. Про це розповідають у сюжеті Сніданку з 1+1.

Наразі  борги за комунальні послуги сягають 64 мільярди гривень, повідомляє голова комітету ВРУ з питань соціальної політики Галина Третьякова. Підняти пеню планують у двадцять разів.

У Раді зареєстрували проект закону, яким планують підвищити штрафи за комунальні борги. Якщо ви рік не платитимете, то плюс 20% пені. Якщо понад два роки – 30%, а 50% – за три. “Заборгованість не можна перекладати на інших жителів”, – пояснює Галина Третьякова.

За словами, голови комітету ВР з питань соціальної політики, нові правила – це необхідність, аби комунальні підприємства мали ресурс надавати якісні послуги. Тому українців змусять платити, а ще можуть обмежити в правах.

“Цей законопроєкт передбачає, що вам можуть тимчасово заборонити виїзд за кордон, а також обмежити право керування автомобілем, доки повністю не розрахуєтесь за комунальні борги”, – каже адвокат Лаврентій Царук.

За новим законопроєктом, вибивати борги буде сам постачальник і лише через виконавчу службу чи суд. Зараз постукати вам у двері можуть невідомі люди.

“Постачальник послуг, який уклав договір із власником житлового фонду, може сьогодні передати цю боргову схему колекторам”, – Третьякова.

Закон зобов’яже постачальників робити реструктуризацію боргів за воду, газ, опалення чи інші послуги. “У законопроєкті є хороший запобіжник для споживача – реструктуризація боргу. Постачальник послуг не матиме права відмовити. Цим треба буде користуватися, а інакше доведеться платити пеню за борги і вибивати їх з вас буде виконавча служба і суд””, – наголосив адвокат Лаврентій Царук.

На які частини розбивати борг і за який час його треба буде виплатити, споживач зможе домовитися з постачальником. Це законний спосіб уникнути пені. 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
18 Серпня 2020 p. 22:45
При сплаті за компослугу тепер треба ще внести додаткову плату (комісію) - саме через цю комісію споживачі сплачують за компослуги нерегулярно.