ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняБрюссельські домовленості не гарантують газового примирення

Брюссельські домовленості не гарантують газового примирення

Нещодавні домовленості України та Росії щодо відновлення поставок газу у зимовий період не гарантують стабільності в енергетичних стосунках держав у майбутньому. На думку закордонних експертів, проблеми виникнуть вже навесні.

Підписані в бельгійській столиці домовленості про постачання в Україну російського газу є лише першим кроком на шляху до так званого «енергетичного примирення» Києва і Москви, і немає ніяких гарантій для стабілізації таких відносин. У цьому впевнений куратор європейських економічних програм Магне Олавссон, - повідомляє «ГолосUA».

«За умовами тимчасового контракту Україна виплатить Росії 3,1 мільярда доларів до кінця нинішнього року, але потім настане настане 2015-й. Де відносно бідна держава (мова про Україну, - ред.) знайде кошти для нових виплат?», - зазначив, зокрема, він.

За словами експерта, єдиним виходом із ситуації можуть стати нові фінансові вливання в економіку України з боку ЄС.

«Однак, Об'єднана Європа і без того переживає грошову кризу, а значить, чергової підтримки на переговорах з «Газпромом» Києву не бачити» - підкреслює пан Олавссон.

Нагадаємо, остаточний протокол щодо поставок в Україну російського газу був ратифікований в Брюсселі 30 жовтня в ході тривалих переговорів між Міністром енергетики Російської Федерації Олександром Новаком, його українським колегою Юрієм Проданом, а також посередником Євросоюзу Гюнтером Еттінгером. За попередніми даними, Україна отримала можливість отримувати газ за ціною 385 доларів.

 
Коментарі (0)