ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняБудувати хмарочоси дозволять по всій території України

Будувати хмарочоси дозволять по всій території України

Ці зміни пропонуються у нових ДБН щодо висотних будівель, які зараз оновлюються

У проекті нових державних будівельних норм щодо проектування висотних будинків ДБН В.2.2-24:20ХХ «Висотні будинки і комплекси» пропонується встановити нові вимоги до мінімальної товщини перекриття будівель, що дозволить будувати їх на територіях з сейсмічністю до 7 балів, тобто, на всій території України.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Переважна більшість території України має сейсмічність до 6 балів. А є окремі регіони і райони у Закарпатській, Одеській областях і Криму, де сейсмічність досягає 7 балів. І, згідно з діючими нормами, там не дозволяється будувати висотні будівлі заввишки 73,5 метрів. Зараз ми удосконалили та розширили районування України за сейсмічними показниками. Раніше воно не було конкретизоване і це створювало можливу загрозу безпеки. Тепер там враховуються усі житлові і громадські будівлі вище 73,5 м та всі об’єкти зі значним класом наслідків. Ця норма є у змінах до ДБН щодо сейсмічності і вступає в дію 1 травня. Що ми ще хочемо зробити, — це встановити нові вимоги до мінімальної товщини перекриття будівель. Ці зміни пропонуються у нових ДБН щодо висотних будівель, які зараз оновлюються. Завдяки цьому такі висотні будинки можна буде безпечно зводити на територіях з більшою, ніж 6 балів, сейсмічністю. Тобто, по всій Україні», — зазначив він.

Такі зміни забезпечать надійність та якість конструкцій, що, у свою чергу, сприятиме підвищенню безпеки і комфорту людей.

Згідно із запропонованими змінами, проектування висотних будинків у сейсмічних зонах (6 балів і вище) необхідно виконувати відповідно до ДБН В.1.1-12 «Будівництво у сейсмічних районах». Сейсмічність майданчика будівництва визначається згідно з картами сейсмічного районування та результатами мікросейсморайонування.

Щодо проектування перекриттів, їх слід виконувати як нерозрізну монолітну залізобетонну плиту з мінімальною товщиною 200 мм. При необхідності, перекриття підсилюється капітелями або балками (ребрами). Не слід влаштовувати вентиляційні шахти та інші отвори у зонах умовних (арматурних) балок плоских перекриттів.

Нові ДБН «Висотні будинки і комплекси» розробляються ДП «Науково-дослідний інститут будівельного виробництва».

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

 

 
Коментарі (0)