ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаБудівництво об'єктів ВДЕ переводять на аукціонну основу

Будівництво об'єктів ВДЕ переводять на аукціонну основу

У Верховній Раді зареєстрували закон про впровадження системи аукціонів при стимулюванні ВДЕ

 

Комітет Верховної Ради з ПЕК зареєстрував законопроект №8449 про впровадження системи аукціонів при стимулюванні розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

«Сьогодні починається робота на офіційному, законодавчому рівні. Наш законопроект - не догма, ми готові до діалогу, до обговорення», - сказав представник Комітету з ПЕК Домбровський, представляючи документ на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна» в Києві.

Співавтор законопроекту зазначив, що документ зберігає максимально комфортні умови для інвесторів, вже вклали кошти в ВДЕ України, проте дозволяє запобігти «зелений енергетичний дефолт», який неминучий при незмінному курсі в енергетиці.

Відповідно до законопроекту, для компаній, вже побудували електростанції на ВДЕ, залишиться в силі поточна система підтримки ( «зелений тариф»). Разом з тим, розмір «зеленого тарифу» для сонячних електростанцій з 2020 року зменшиться на 30%, а не на 10%, як передбачено чинним законодавством.

Також «стара» система залишиться актуальною для проектів будівництва станцій на ВДЕ, які вже підписали PPA (power purchase agreement, договір між виробником і покупцем електроенергії) або підпишуть його до 1 липня 2019 року.

«Нова система аукціонів буде обов'язковою для нових проектів у великій генерації. Для проектів СЕС від 10 МВт, ВЕС - від 20 МВт. Пілотний аукціон має відбутися в другій половині 2019 року по Чорнобильській зоні », - зазначив співавтор законопроекту Л.Підлесецкій.

За його словами, документ делегує уряду право встановлювати щорічну квоту, на яку саме потужність будуть організовані аукціони, а також стартову ціну кВт * год для аукціонів (максимальна обмежена розміром «зеленого тарифу»).

Аукціони планується проводити за принципом зворотного «голландського» з розбивкою на лоти потужністю 1 МВт, це дозволить брати участь в аукціонах і невеликим гравцям. Передбачається, що кожен з учасників повинен буде надати банківську гарантію на $ 50 тис. За кожним лотом, переможець зможе повернути таку гарантію при завершенні будівництва в термін до трьох років (при відмові від реалізації проекту він втратить гроші).

Як зазначив Л.Підлесецкій, в законопроект закладена норма, згідно з якою аукціони будуть проводитися до 2029 року. Кожен переможець зможе підписати договір з гарантованим покупцем електроенергії терміном дії 20 років (підписання такого договору буде обов'язковим для гарантованого покупця).

За словами О.Домбровського, важливим постулатом законопроекту є збереження і розширення спрощеної системи підтримки малих дахових СЕС. «Якщо зараз така система (з« зеленими тарифами ») діє для СЕС потужністю до 30 кВт, що належать фізичним особам, то ми пропонуємо підняти планку до 500 кВт і розширити її дію на малий бізнес (юридичних осіб)», - сказав він.

Співавтори законопроекту сподіваються на його ухвалення в цілому вже до кінця поточного року.

 

 
Коментарі (0)