ГоловнаКоментаріЖитлоБудівництво орендного житла від влади затягнеться на роки

Будівництво орендного житла від влади затягнеться на роки

Перше орендне житло від держави з’явиться в Україні лише через 4 роки. Втім для реалізації такого проекту необхідно спочатку прийняти відповідний законопроект, який регламентує діяльність забудовників. Однак, його розгляд призначено лише на наступний рік.

Реалізація будівництва орендного житла в Україні займе близько 4 років, але починати проект можливо лише після прийняття законопроекту «Про орендне житло», який буде подано на розгляд Верховні Раді лише у наступному році. Про це заявив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко в інтерв’ю «Урядовому кур’єру».

За його словами, документ уже розроблено Мінрегіоном.

«Повний цикл будівництва триває 2—4 роки. Але спершу потрібно ухвалити відповідний закон. Це стане такою собі зеленою сигнальною ракетою для початку будівництва. Не думаю, що будівельні компанії баритимуться з цим. Адже вже зараз вони розуміють економічну привабливість проектів із будівництва житла для найму», - заявив очільник Мінрегіону.

Однак, попри інвестпривабливість цього проекту в Україні досі не розроблено бізнес-модель оренди житла. Хоча, реалізація такого проекту дав би змогу підняти ринок будівництва на новий рівень і залучити інвестиції.

«Питання створення інструментарію для започаткування ринку орендного житла давнє. Ми вже розробили проект закону «Про орендне житло». Триває його обговорення й погодження із центральними органами виконавчої влади. Після цього законопроект буде винесено на розгляд уряду. Сподіваємося, що невдовзі його буде ухвалено, і 2016 рік стане роком початку роботи програми орендного житла в Україні», - підкреслив посадовець.

Окрім того, наголосив Міністр, ще однією перепоною на шляху до реалізації найманого житла є те, що для залучення інвестицій в орендне житло в Україні необхідне фінансування з боку іноземних компаній, які довго працюють на ринку.

«Довгі кошти» цікаві «довгим компаніям», тобто банкам та інвестиційним фондам, які працюють уже десятки років. Але щоб залучити ці великі переважно закордонні компанії, потрібно створити чіткі правила гри на ринку. Щойно майданчик для їхньої роботи стане зрозумілим, найбільші фонди потягнуться в Україну і принесуть із собою ці «довгі кошти». Вони стануть прикладом для вітчизняних компаній, показавши ефективність таких інвестицій», - зауважив Геннадій Зубко.

Читайте також: Житлове будівництво «беруть під охорону»

Тож, для залучення інвесторів, заявив посадовець, для них будуть створюватись сприятливі умови та передбачатись заохочення, що й передбачає закон про орендне житло. Серед інших префернцій, для інвесторів законопроект встановлює державні пільги під час будівництва й експлуатації орендного житла.

«…Наприклад, землю для будівництва і подальшої експлуатації будинку надаватимуть безоплатно. Замовника будівництва звільнятимуть від перерахування коштів на розвиток інфраструктури. Безоплатним буде і приєднання до інженерних мереж. Тобто вигод дуже багато. Інвестори мають зацікавитися ринком, адже це неоране поле, яке згодом дасть сходи», - наголосив Міністр.

Пан Зубко підкреслив, що таке житло не надаватиметься безкоштовно, як у радянські часи: «Жодних аналогів із радянським житлом не буде. Тоді квартири надавали безплатно. Усі розуміємо, що нині така модель неможлива. Ми повинні будувати комерційне житло: залучаємо в нього інвестиції з розрахунком на те, що компанії потім повернуть собі ці кошти із прибутком. Але паралельно вони наповнюватимуть держбюджет. Працюватиме нормальна комерційна модель, де буде дві сторони: той, хто надає послуги, і той, хто їх отримує».

Нагадаємо, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства продовжить програму «Власний дім» до 2020 року, яка сприятиме підтримці індивідуального житлового будівництва на селі. Зазначається, що підвищенню якості життя сільського населення сприятиме нещодавно схвалена Концепція розвитку сільських територій. Для її реалізації розроблено проект Державної програми підтримки індивідуальних сільських забудовників на 2016-2020 роки. Фінансування цих заходів відбуватиметься за рахунок державного та місцевого бюджетів.

 
Коментарі (0)