ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняБудівництво «Північного Потоку – 2» обійдеться «Газпрому» в 11 млрд. доларів

Будівництво «Північного Потоку – 2» обійдеться «Газпрому» в 11 млрд. доларів

Компанія у п’ятницю заявила про розпад консорціуму між ENGIE, OMV, Winterhall, Shell і Uniper та вирішила відкликати свою заявку на створення «СП Газпром»

Публічне акціонерне товариство «Газпром» вирішило самостійно будувати «Північний потік-2». Про це йдеться в повідомленні Укрінформ з посиланням на Financial Times.

«Газпром повідомляє про намір самостійно побудувати новий газопровід з Росії до Німеччини вартістю 11 млрд доларів після того, як спільне підприємство з п'ятьма приватними групами розвалилося під тиском антимонопольного органу Польщі», - зазначено у повідомленні.

Окрім цього компанія  у п’ятницю заявила про розпад консорціуму між ENGIE, OMV, Winterhall, Shell і Uniper та вирішила відкликати свою заявку на створення «СП Газпром».

«Усі заявники вважають, що проект має вирішальне значення для європейської енергетичної системи, тому кожен із учасників буде індивідуально розглядати альтернативні шляхи сприяння», - прокоментували у «Газпррмі».

Очікується, що будівництво буде завершено в 2019 році, як і планувалося, додали в компанії. Сталеві труби для перших сегментів мають бути доставлені у вересні.

«Хоча трубопровід не пройде територією Польщі чи польськими водами, Газпрому необхідне схвалення польського Watchdog з продажу акцій у спільному підприємстві з його партнерами, оскільки деякі з них мають активи в Польщі. Польський закон про конкуренцію дає повноваження штрафувати компанії, якщо вони починають діяти без його згоди. Регулятор не дав погодження на створення СП Газпрому на тій підставі, що воно зміцнить вже домінуюче становище Газпрому на європейському газовому ринку», - також йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, «Північний потік-2» має проходити дном Балтійського моря і транспортувати газ з Росії на внутрішній європейський ринок. Планується, що потужність газопроводу становитиме 55 млрд кубометрів на рік, що дасть змогу удвічі збільшити поставки газу до Німеччини.

 
Коментарі (0)