ГоловнаГоловнеГазопостачанняБурові установки спалять мільярди доларів

Бурові установки спалять мільярди доларів

НАК «Нафтогаз України» закупить плавучі бурові установки орієнтованою вартістю в 1,4 млрд дол.

НАК «Нафтогаз України» оголосила проведення процедури відкритих торгів на придбання двох напівпогружних плавучих морських бурових установок.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі компанії.

Таке рішення було прийняте з метою збільшення власного видобутку газу і нафти та реалізації перспективних планів «Нафтогазу» з геологічного вивчення акваторії Прикерченського шельфу, Скіфської та Фороської ділянок, та ділянки Паласа.

Фінансування закупівлі бурових платформ буде здійснюватися за рахунок запозичень компанії та не вимагатиме залучення бюджетних коштів, які спрямовуються на виконання соціальних програм уряду.  Так, орієнтовна вартість двох новітніх НПБУ становитиме 1,4 млрд дол., рік виробництва - не раніше 2012 року.

При врахуванні середньої вартості вуглеводневої сировини в 2012 році економічний ефект досягне приблизно 20 млрд дол. Термін окупності проекту складе 7-8 років.

За даними геологічного вивчення значні поклади вуглеводневої сировини Чорноморського басейну знаходяться на середніх глибинах моря, що становлять від 120 до 1000 м.

Першочерговим об’єктом для освоєння на середніх глибинах моря (120-1000 м) розглядається ділянка Палласа, яка знаходиться при глибині моря 450-850 метрів. Прогнозовані запаси вільного газу в межах ділянки Палласа складають близько 120 млрд куб.м газу (у т.ч. українська частина - 86 млрд куб.м), розчиненого газу – 8,6 млрд куб.м (у т.ч. українська частина – 8,2 млрд куб.м), нафти – і газового конденсату – 70 млнт (у т.ч. українська частина понад - 45 млн т).

Планується, що на етапі розробки нафтогазоносних об’єктів у Чорному морі буде здійснено буріння близько 200 експлуатаційних свердловин глибиною буріння від 4,95 тис. м до 6,05 тис. м.

 
Коментарі (0)