ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетика«Центренерго» не визнає півторамільярдний борг за поставлене вугілля

«Центренерго» не визнає півторамільярдний борг за поставлене вугілля

Нове керівництво ПАТ "Центренерго", збиток якого досяг вже 1,5 млрд гривень, відмовляється оплачувати 1,4 млрд гривень боргу за поставку вугілля "Укрдонінвест Трейдингу"

Нове керівництво ПАТ "Центренерго", збиток якого досяг вже 1,5 млрд гривень, відмовляється оплачувати 1,4 млрд гривень боргу за поставку вугілля "Укрдонінвест Трейдингу". Про це повідомила редакція 368.media з посиланням на матеріали Господарського суду Києва.

Відзначається, що керівництво "Центренерго" в особі в.о. гендиректора Володимира Потапенко відмовляється оплачувати борг. У вересні 2019 року компанія Віталія Кропачева звернулася до суду з позовом про примусове стягнення з "Центренерго" заборгованості в розмірі 1,44 млрд гривень. Йшлося про погашення боргу за договором поставки вугілля від 23 квітня №111 / 20. Тоді "Укрдонінвест Трейдинг" відправила палива на 642,53 млн гривень. Ще 59,37 млн ​​гривень коштувала доставка вугілля на ТЕС. Решта суми в розмірі 740 млн гривень складалася з штрафу, відсотків і пені.

Менеджмент "Центренерго" тільки в кінці жовтня подав зустрічний позов, в якому чиновники просили суд розірвати договір поставки вугілля. Мотивували це тим, що фірма "Укрдонінвест Трейдинг" нібито поставила на ТЕС неякісне вугілля, що було порушеннями умов угоди. Це, в свою чергу, призвело до збитків "Центренерго". Суд прийняв зустрічний позов до уваги, але зобов'язав "Центренерго" надати реальні докази своїх слів. Розгляд справи відбудеться вже 8 листопада.

Відзначимо, що з травня по листопад, а саме з моменту підписання договору, чиновники не зверталися до правоохоронців і не робили публічних заяв про можливе низьку якість поставленого вугілля.

Ситуація з відмовою від виплат за договорами склалася на "Центренерго" після встановлення контролю над підприємством з боку олігарха Ігоря Коломойського. У вересні останній побічно підтвердив свою участь в ухваленні рішень на підприємстві і назвав Потапенко "зрозумілим" управлінцем. Більш того, Коломойський повідомив, що чиновник координує свої дії з ним на "теоретично", а сам він "допомагає виконувати стратегію, визначену президентом", а саме - зниження тарифу.

Виходить, що нове керівництво свідомо відмовляється виконувати зобов'язання, взяті перед постачальниками. Така ситуація може очікувати все компанії, що працюють з "Центренерго". Проблеми будуть відсутні лише у фірм з групи "Приват", з якими веде справи керівництво держпідприємства.

У матеріалі також звертається увага НАБУ і ДБР на дії менеджменту "Центренерго", які підривають економічну стабільність компанії.

Нагадаємо, раніше ЗМІ оприлюднили інформацію, що держкомпанія "Центренерго" підписала контракт на закупівлю російського вугілля на 400 млн грн з невідомої бориспільської фірмою "Нафта Форс", засновник і директор якої має безпосереднє відношення до діяльності групи "Приват".

Причому "Центренерго" закуповує вугілля по 2500 грн за тонну, що значно вище ціни, розрахованої за формулою "Роттердам +", яка становить 1740 грн за тонну.

Вироблену з цього вугілля електроенергію компанія продає за заниженим тарифом (1,3 грн кВт⋅ч) підприємствам, власником яких є Ігор Коломойський, в той час як собівартість струму становить 1,9 грн / кВт⋅ч. Зате САП і НАБУ продовжують переслідування у справі формули "Роттердам +", не дивлячись на те, що є два рішення суду і щонайменше три незалежні експертизи, які підтверджують законність і економічну обґрунтованість формули.

 

 
Коментарі (0)