ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетика«Центренерго» планують продати в зв'язці з шахтами

«Центренерго» планують продати в зв'язці з шахтами

Пропонується об'єднання перспективних державних шахт з "Центренерго" і їх продаж

Глава комітету Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус заявив про необхідність продажу "Центренерго" в прив'язці з шахтами. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю Геруса "Інтерфакс-Україна".

За словами Геруса, сьогодні "Центренерго" забирає вугільний ресурс з державних шахт і ще купує за імпортом. Якщо продавати "Центренерго" без вугілля, то потенційний інвестор запитає, де його брати.

"Вважаю, що приватизувати потрібно, але разом з певною сировинною базою. Взяти перспективні державні шахти, у яких є запас вугілля і які можуть працювати, об'єднати їх з Центренерго і продати", - говорить він.

Повідомляється, що якщо виставляти "Центренерго" на приватизацію в прив'язці з шахтами, то мова йде в основному про шахтах Донецького регіону.

"Наприклад, раніше Трипільська ТЕС працювала на антрациті і випадала з цієї моделі, а зараз вона працює на газовій марці, тому вона може використовувати вугілля Львівсько-Волинського басейну. Додаткова логістика є, але довезти реально. До того ж можна проводити обмін, коли ДТЕК бере вугілля для Західенерго з державного Львіввугілля і віддає свій на Центренерго. до речі, якщо говорити про західні шахтах, то вони колись історично були пов'язані з Західенерго. Зараз залишається Калуська ТЕЦ ", - зазначає Герус.

Також Герус зазначив можливість приватизації Калуської ТЕЦ.

"Так, можливо. Тому було важливо повернути її державі, подумати, виробити концепцію і тоді можна виставляти разом Волиньвугілля і Калуської ТЕЦ. Або з якимись шахтами Львіввугілля", - говорить Герус.

Також він додав, що такі проекти розроблялися і раніше, але вони розроблялися таким чином, щоб вивести з державної власності одне, потім - друга, а потім зліпити його вже "по периметру". Але потрібно, щоб це було в рамках держави, тоді може бути зовсім інша ціна.

Нагадаємо, Герус заявив, що законопроект про Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКУ) внесуть на цьому тижні.

 

 
Коментарі (0)