ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаЧастка ВДЕ у глобальному електроенергетичному балансі зросла до 30%

Частка ВДЕ у глобальному електроенергетичному балансі зросла до 30%

Частка відновлюваних джерел енергії у глобальному електроенергетичному балансі з 2000 року зросла з 19% до понад 30% завдяки збільшенню частки сонячної та вітрової енергій
З використанням енергії сонця й вітру в 2000 році вироблялося лише 0,2% електроенергії у світі, а 2023 року частка сонячної та вітрової енергій сягнула рекордних 13,4%, про це повідомляє Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА).
 
Глобальна генерація з енергії вітру зросла у 2023 році на 10% – до 2,304 ТВт·год.
 
Зростання частки ВДЕ у глобальному електроенергетичному балансі могло би бути навіть більшим, якби не відбулося падіння у виробництві електроенергії за рахунок гідроенергетики через посуху.
 
Як наслідок, інтенсивність викидів парникових газів від глобального сектору енергетики сягнув рекордно низького рівня у 2023 році – він став на 12% нижчим за піковий показник 2007 року.
 
Стрімке зростання сонячної та вітрової енергетики привело світ до того моменту, коли виробництво енергії з викопних джерел почне видимо скорочуватися на глобальному рівні. Так, за нормальних умов, "зелених" потужностей, доданих лише протягом 2023 року, достатньо для забезпечення скорочення викопної генерації на 1,1%.
 
Загалом, за даними аналітиків, за останні 10 років екологічно чиста генерація сповільнила зростання потужностей на викопному паливі щонайменше на дві третини. Пік щодо використання викопного палива половина національних економік світу пережила ще 5 років тому.
 

В УВЕА відзначають, що цього року у звіті Ember вперше подано комплексний огляд світової енергосистеми у 2023 році на основі даних про минулорічне виробництво електроенергії у 80 країнах світу, на які припадає сумарно 92% світового попиту на електроенергію. Також у звіті зібрано історичні дані про виробництво електроенергії у 215 країнах світу. 

 
Коментарі (0)