ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаЧастка зеленої енергії за три роки збільшилася в 1,5 рази

Частка зеленої енергії за три роки збільшилася в 1,5 рази

На кінець 2017 року досягнуто 6,7% "зеленої" енергії (з великими ГЕС) в кінцевому енергоспоживанні України, що майже на 1% більше, ніж в попередньому році

На кінець 2017 року досягнуто 6,7% "зеленої" енергії (з великими ГЕС) в кінцевому енергоспоживанні України, що майже на 1% більше, ніж в попередньому році.

Такий показник розрахований Держенергоефективності за оперативними даними Держстату згідно з правилами Директиви 2009/28 / ЄС, передає БізнесЦензор з посиланням на прес-службу Кабміну.

Важливою є динаміка зростання частки "чистої" енергії, що з 2014 року по 2017 рік збільшилася більш ніж в 1,5 рази - з 3,9% до 6,7% (майже на 1% щорічно), зокрема:

- в споживанні електроенергії - з 7,4% до 8,6%;

- системах опалення - в більш ніж два рази з 3,4% до 7,6%.

"2018 рік має стати ще результативніше, адже за 10 місяців цього року введено понад 600 МВт нових потужностей відновлюваної електроенергетики, що більш ніж в два рази більше, ніж за весь 2017 рік. При збереженні таких темпів розвитку цієї сфери є всі шанси досягти цілей Національного плану дій з відновлюваної енергетики до 2020 року ", - прокоментував голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Тому всі ці результати яскраво відображають ефективність тих законодавчих змін, які були розроблені за участю Держенергоефективності та прийняті парламентом, зокрема:

- стимулюючий тариф на тепло "не з газу";

- "зелений" тариф, прив'язаний до курсу євро для всіх видів генерації "чистої" енергії;

- збільшений "зелений" тариф на електроенергію з біомаси та біогазу до 12,4 євроцента / кВт * год .;

- можливість укладати довгострокові договори на продаж "чистої" електроенергії за "зеленим" тарифом;

- надбавка до "зеленого" тарифу за використання українського обладнання та інші.

"Ми продовжуємо працювати над формуванням нової системи підтримки відновлюваної енергетики. Законопроект про перехід на систему аукціонів, над яким працював комітет ВРУ ПЕК за участю всіх стейкхолдерів, в тому числі Держенергоефективності, схвалений в першому читанні в парламенті", - зазначив Савчук.

За його словами, основна мета - зробити проекти по використанню поновлюваних джерел енергії і альтернативних видів палива джерелом:

- "дешевої" енергії для суспільства;

- енергетичної та економічної незалежності громад;

- підвищення інвестиційного клімату;

- поліпшення екології.

 

 
Коментарі (0)