ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЧерез 2-3 роки пенсійну систему знову потрібно буде реформувати

Через 2-3 роки пенсійну систему знову потрібно буде реформувати

Президент інвестиційної групи "Універ", експерт реанімаційне пакету реформ Тарас Козак вважає, що ухвалений Верховною Радою пенсійна реформа не є остаточною.

Президент інвестиційної групи "Універ", експерт реанімаційне пакету реформ Тарас Козак вважає, що ухвалений Верховною Радою пенсійна реформа не є остаточною.

Таку думку він висловив на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Що стосується тільки солідарного рівня. Це часткова, половинчастими, недореформ. Тому що через 2-3 роки ми знову повернемося до цього питання. Знову потрібно буде реформувати солідарний рівень в зв'язку з тим, що дефіцит Пенсійного фонду нікуди не зник. Нам кажуть, що цей дефіцит буде зникати - розрахунків немає ", - заявив він.

"Щороку в працездатний вік будуть входить все менше і менше громадян. Тому що в працездатний вік входять люди, що народилися в кінці 90-х - початку 00-х років. Тоді була дуже серйозна яма народжуваності. Народжуваність в ці роки була в два рази нижче, ніж в кінці 50-х років. А саме люди, які народилися в 50-х роках, сьогодні починають виходити на пенсію. тобто в два рази більше тих, хто виходить на пенсію, ніж тих, хто починає працювати. А серед тих, хто починає працювати, не всі починають платити внески, тому що багато в тіні ", - сказав Коза .

Він вважає, що пенсія громадян із солідарного рівня дуже істотно впаде і коефіцієнт заміщення складе близько 25% і буде падати далі.

Козак вважає, що для виправлення ситуації, що склалася влади повинні розробити стимули для розвитку добровільної недержавної системи пенсійних накопичень (третій рівень пенсійної системи) і вводити загальнообов'язкове пенсійне страхування (другий рівень).

"Тільки разом - перший, другий, третій рівні - можна вийти на коефіцієнт заміщення, який Україна бере на себе в зобов'язаннях, - 40%. Чи не 20-25%, а 40% або навіть 50%", - сказав він.

 

 
Коментарі (0)