ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЧерез аварійну зупинку енергоблоків ТЕС Україна запросила допомогу з Білорусі

Через аварійну зупинку енергоблоків ТЕС Україна запросила допомогу з Білорусі

2лютого, після аварійної зупинки енергоблоків ТЕС, що входять в холдинг ДТЕК олігарха Ріната Ахметова, системний оператор НЕК Укренерго повторно запросив аварійну допомогу у Біленерго

 

2 лютого, після аварійної зупинки енергоблоків ТЕС, що входять в холдинг ДТЕК олігарха Ріната Ахметова, системний оператор НЕК Укренерго повторно запросив аварійну допомогу у Біленерго. Про це повідомляє БізнесЦензор з посиланням на джерела.

У компанії інформацію про запит аварійної допомоги з Білорусі підтвердили.

Також Укренерго обдзвонює великих споживачів, попереджаючи про можливу необхідність знизити споживання в найближчі дні.

За даними співрозмовників інтернет-видання, в 00:38 2 лютого зупинився перший енергоблок Запорізької теплоелектростанції (ТЕС). Персонал назвав причиною аварійної зупинки «свищ в конвеєрній шахті котла».

Через це диспетчер Укренерго не зміг збалансувати енергосистему в ранковий пік споживання електроенергії 2 лютого. Україна запросила аварійну допомогу з Білорусі потужністю 500 МВт.

О 15:38 був аварійно зупинений дев’ятий енергоблок ДТЕК Курахівська ТЕС. Через це запит аварійної допомоги був збільшений до 850 МВт.

У ДТЕК заявили, що аварійне відключення енергоблоку № 1 Запорізької ТЕС і № 9 Курахівської ТЕС відбулося через пошкодження поверхні нагріву котлоагрегату, та енергетики оперативно приступили до ремонту енергоблоків.

«Звертаємо увагу, що таке технологічне порушення — нерідке явище для будь-якої теплової генерації, а особливо в період високого навантаження. Для того щоб збалансувати систему ДТЕК достроково вивів з ремонту енергоблок № 10 Криворізької ТЕС. Крім того, по команді НЕК Укренерго оперативно були включені в мережу енергоблоки № 9 і 12 Бурштинської ТЕС і № 7 Добротвірської ТЕС, хоча їх робота не була передбачена графіком навантаження», — відзначили в ДТЕК.

У січні в Україні виник дефіцит електроенергії через низький рівень виробництва енергії на сонячних і вітрових електростанціях в зв’язку з погодними умовами.

Україна на початку року відновила імпорт електроенергії з Білорусі. Минулого тижня було імпортовано 80,3 млн кВт-год (2,5% від загального електроспоживання). Також з 1 лютого відновився імпорт електроенергії з Росії.

18 січня державне Центренерго підключило до роботи енергосистеми додатково шість енергоблоків з використанням природного газу через критичну ситуацію із запасами вугілля на складах теплоелектростанцій. Газ від НАК Нафтогаз України Центренерго отримує на умовах відстрочення платежу. Центренерго звинувачує енергохолдинг ДТЕК олігарха Ріната Ахметова в зриві поставок вугілля. У ДТЕК у відповідь заявляють, що «в повному обсязі виконують свої зобов’язання».

 

 

 
Коментарі (0)