ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Через галузеву кризу тепловики вже готові до проведення всеукраїнських протестів

Через галузеву кризу тепловики вже готові до проведення всеукраїнських протестів

Тепловики звернулися до Президента з вимогою негайно вжити заходів для розв’язання найглибшої за 10 років кризи у сфері ТКЕ. У іншому випадку підприємства не матимуть змоги забезпечити стабільне проходження опалювального сезону.
Міжгалузева асоціація «Укртеплокомуненерго», Асоціація міст України та  Профспілка працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України, що є найбільшими профільними об’єднаннями країни, звернулися до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України з вимогою негайно вжити заходів для розв’язання найглибшої за 10 років кризи у сфері теплокомуненерго (ТКЕ). У іншому випадку підприємства ТКЕ не матимуть змоги забезпечити стабільне проходження опалювального сезону та ініціюватимуть всеукраїнську акцію протесту.
 
Відповідне відкрите звернення до керівників органів влади було ухвалене на всеукраїнській нараді підприємств ТКЕ, про це повідомляє ІА "Україна Комунальна".
 
Міжгалузева асоціація «Укртеплокомуненерго», Асоціація міст України та Профспілка працівників ЖКГ України вимагають до 1 жовтня 2021 року: 
 
1.  Забезпечити оперативну та злагоджену взаємодію державних органів у розробці та прийнятті підзаконних актів для реалізації Закону №1639 від 14.07.2021 року та внесення змін до Державного бюджету щодо відшкодування різниці в тарифах на теплову енергію та послуги теплопостачання в 2021 році.
 
2.  Зняття арештів з поточних рахунків теплопостачальних підприємств та заборонити накладення арештів до встановлення паритетної відповідності штрафних та інших фінансових санкцій, які можуть застосовуватися постачальниками природного газу, операторами газорозподільчих мереж, постачальниками електроенергії з розміром санкцій підприємств ТКЕ до своїх боржників та встановлення економічно обґрунтованих тарифів.
 
3.  Надати доручення операторам газорозподільчих мереж до початку опалювального сезону відновити постачання газу для теплопостачальних підприємств (розпломбувати вузли обліку природного газу на джерелах теплопостачання).
 
4.  Надати доручення НКРЕКП терміново внести зміни до Методики визначення плати за розподіл природного газу, повернувши її до умов, які діяли до 01 січня 2020 року (оплата за фактично використаний природний газ).
 
5.  Кабінету Міністрів України зобов’язати ГК «Нафтогаз Трейдинг» виключити з договору на постачання природного газу теплопостачальним підприємствам дискримінаційні норми, пов’язані з монопольним становищем, зокрема:
  • виключити попередню оплату;
  • виключити нарахування штрафних санкцій на загальний обсяг спожитого природного газу;
  • виключити договірне списання коштів з рахунків теплопостачальних підприємств та надання  банківських гарантій;
  • визначити в договорі категорії споживачів з чіткою прив’язкою ціни по кожній з них, а саме: населення, бюджетні установи, інші споживачі;
  • привести обсяги споживання природного газу  в договорі до реальних обсягів для відповідних категорій.
 

В разі невиконання зазначених заходів до 1 жовтня 2021 року, підприємства ТКЕ не гарантують початок опалювального сезону та стале його проходження, а також будуть вимушені ініціювати всеукраїнські акції протесту працівників галузі за підтримки Асоціації міст України та ЦК Профспілки працівників ЖКГ України з метою можливості застосування економічно обґрунтованих тарифів та/або визначення чіткого механізму компенсації збитків підприємств ТКЕ виключно з державного бюджету. 

 
Коментарі (0)