ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЧерез подорожчання газу кількість одержувачів субсидій подвоїться

Через подорожчання газу кількість одержувачів субсидій подвоїться

Встановлення єдиних цін на газ для побутових споживачів, а так само спровоковане цим збільшення цін на теплову енергію призведе до збільшення кількості одержувачів субсидій в два рази.

Підвищення вартості газу для побутових споживачів і виробників теплової енергії може спровокувати дворазове збільшення кількості одержувачів субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Відповідну думку висловила заступник голови комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Олена Бабак, виступаючи на розширеному засіданні ради Мінрегіону, пише Термінал.

«Сьогодні 36% сімей отримують субсидії (на оплату житлово-комунальних послуг - ред). При цьому 76% в структурі тарифу на тепло становить газ. Це означає, що підвищення ціни на газ викличе практично дворазове збільшення вартості опалення. Тобто, при незмінності соціальних стандартів, виходить так, що у нас вдвічі збільшиться кількість одержувачів субсидій », - сказала вона.

Депутат додала, що така ситуація може призвести до того, що у більшості одержувачів жілсубсідій зникне стимул для здійснення заходів з утеплення та підвищення енергоефективності своїх будинків.

«У людей абсолютно зникне стимул для підвищення енергоефективності. У них не буде грошей не тільки для того, щоб оплачувати поточні платежі, але і проводити будь-яке утеплення або тепломодернізацію », - сказала О.Бабака.

На її думку, в зв'язку з цим виникає необхідність зміни механізму нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг з клірингової системи розрахунків в грошову.

«Потрібно давати право споживачу використовувати кошти, які він отримує в якості субсидій, на енергоефективність, і визначатися з тим, як витрачати ресурс, який держава передає йому в якості соціальної допомоги», - зазначила вона.

Нагадаємо, 27 квітня, Кабінет міністрів України, як і планував, встановив єдину ціну на газ для населення на рівні 6879 грн за тисячу кубометрів.

Так, представляючи це рішення, перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик відзначили, що встановлення такої ціни поставить крапку в спекуляціях на газовому ринку країни.

У той же час Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Половина вартості газу, який видобувається на території України, буде направлятися до державного бюджету і використовуватися для фінансування субсидій.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
27 Квітня 2016 p. 21:22
Вже з лютого 2016 року оплату за газ зненацька збільшили у 2 рази(!). У такому разі природньо було б перерахувати субсидію, тобто збільшити її, як мінімум , у 2 рази, адже субсидія розраховувалась по старій ціні. Чому досі це не зроблено? Обманом чи шахрайством це важко назвати, оскільки останні припускають все-таки якесь мистецтво фокусника, а тут просто наглий грабунок.