ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЧерез скандал з тарифами на воду можуть змінити склад НКРЕКП

Через скандал з тарифами на воду можуть змінити склад НКРЕКП

Підвищення тарифів на воду минулого тижня незалежним регулятором викликало серйозну критику з боку влади

 

Підвищення тарифів на воду минулого тижня незалежним регулятором викликало серйозну критику з боку влади. Після цього НКРЕКП терміново скасувала свої рішення. Але цим справа не закінчиться – склад регулятора можуть перетасувати. Кого звільнять – нижче у матеріалі РБК-Україна.

В уряді України вкрай обурені рішеннями Нацкомісії регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо підвищення тарифів на водопостачання та граничних цін на електроенергію (прайс-кепи) для промисловості. Свою реакцію на дії НКРЕКУ прем'єр-міністр та міністр енергетики висловили 1 липня. Самі рішення було ухвалено кілька днів тому. Тарифи на воду підняли 29 червня, прайс-кепи – 27 червня.

До суботи жодної реакції на рішення регулятора не було. Але ввечері 1 липня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що рішення "неприйнятні" та "йдуть урозріз" з політикою уряду.

"Рішення не погоджені з урядом. Під час війни ми маємо діяти єдиною командою, особливо в таких чутливих галузях, як енергетика та тарифоутворення", – зазначив прем'єр. Він повідомив, що дав доручення міністру енергетики та інфраструктури провести консультації з НКРЕКУ щодо можливості перегляду таких рішень.

Слідом за ним міністр енергетики Герман Галущенко назвав підвищення тарифів необґрунтованими і дорікнув регулятору, що питання не обговорювалося з Міненерго та іншими представниками уряду. "Рішення НКРЕКУ щодо підвищення тарифу на водопостачання для населення необґрунтоване і не відповідає умовам воєнного часу", – заявив міністр енергетики.

Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні сказав, що дії НКРЕКУ "ганебні" та "непрофесійні". "Ми не можемо і не сприйматимемо спокійно такі рішення. Уряду доручено представити рішення у відповідь. Вони будуть", – заявив глава держави.

Підвищення тарифів на воду не могло бути несподіваним для уряду. Воно пройшло всі необхідні процедури обговорення. Регулятор ще в березні повідомляв про необхідність підвищити вартість послуг на водопостачання та водовідведення через скорочення споживання цих послуг та зростання окремих складових у структурі тарифів – електроенергії, реагентів, паливно-мастильних матеріалів. Тоді опрацьовувалося питання про підвищення у два етапи – з 1 квітня та з 1 липня 2023 року.

У травні в НКРЕКУ підтвердила свої плани. Там заявили, що рівень підвищення тарифів на воду може бути навіть вищим, ніж планували, через очікуване зростання граничних цін на електроенергію для промисловості (прайс-кепів). Електроенергія у вартості послуг із водопостачання займає до 40%. Різниця в тарифах для водоканалів за минулий рік становила близько 34 млрд. гривень і після підвищення вартості електроенергії витрати повинні збільшитися ще більше.

 

 

 
Коментарі (0)