ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЧерез запуск «Турецького потоку» Україна втратила транзит газу до Туреччини та Південної Європи

Через запуск «Турецького потоку» Україна втратила транзит газу до Туреччини та Південної Європи

Після запуску першої нитки Турецького Потоку, Україна фактично повністю втратила транзит газу з РФ до Туреччини і Південної Європи, після введення в роботу другої гілки може залишитися без частини транзиту до Угорщини і Сербії
Після запуску першої нитки Турецького Потоку, Україна фактично повністю втратила транзит газу з РФ до Туреччини і Південної Європи, після введення в роботу другої гілки може залишитися без частини транзиту до Угорщини і Сербії. 
 
Про це написав генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон на своїй сторінці в Facebook.
 
"На жаль, доводиться констатувати, що після запуску першої нитки Турецького Потоку, Україна фактично повністю втратила транзит газу з РФ до Туреччини і Південної Європи (Греції і Болгарії). Після закінчення будівництва трубопроводу в Болгарії і запуску другої нитки Турецького Потоку, Україна ще втратить частину транзиту, який йде в Угорщину і Сербію (до 15 млрд куб. м), - написав Сергій Макогон.
 
За його словами, запуск другої нитки очікується в кінця 2020 або початку 2021.
 
"Тому критично важливо не допустити закінчення будівництва Північного Потоку - 2, так як це призведе до повної втрати транзиту вже з 2025 року. Для України це 2,5-3 млрд доларів щорічного доходу від транзиту", - зазначив гендиректор ОГТСУ.
 

Потенційне рішення німецького енергетичного регулятора поширити правила європейської газової директиви на "Північний потік-2" може значно знизити рентабельність цього проекту, так як Газпром зможе завантажити тільки 50% його потужності. 

 
Коментарі (0)