ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЧерез здешевшання газу «Газпром» збільшує транзит Україною

Через здешевшання газу «Газпром» збільшує транзит Україною

Спотова ціна газу в Європі продовжує знижуватися через теплу погоду і сильний вітер (а відтак – високі показники вироблення електроенергії вітроенергетичними установками).

 

Спотова ціна газу в Європі продовжує знижуватися через теплу погоду і сильний вітер (а відтак – високі показники вироблення електроенергії вітроенергетичними установками).

Данія вже другий день поспіль забезпечує себе електроенергією лише за рахунок вітру – вітрогенерація у вівторок забезпечила 100,8% її потреб.

Утім у середу на регіон чекає короткочасне, але різке похолодання.

“Оператор ГТС України” (ОГТСУ) прийняв від “Газпрому” заявку на транзит на середу обсягом 42,4 млн куб. м, повідомила українська компанія. Показник у вівторок був такий самий. Потужності заявлено лише за однією із двох точок входу в ГТС країни – газовимірювальною станцією “Суджа”. За коридором через ГВС “Сохранівка” заявку не прийнято.

Сильне вироблення вітроенергетичних установок скоригувало ціни на газ. Контракт із постачанням “на день уперед” на хабі TTF у Нідерландах втратив за добу ще 8% і закрився на рівні $504 за тисячу кубометрів.

Поточний рівень резервів газу скоротився до 56,37% – це на 21 процентний пункт вище за середній показник на ті самі дати за останні п’ять років, повідомляє асоціація Gas Infrastructure Europe (GIE).

За газову добу 13 березня запаси скоротилися на 0,09 процентного пункту. Це мінімальний відбір із 4 січня – за останні більше ніж два місяці.

Тепла погода в жовтні, листопаді та січні, а також заходи економії привели до того, що наразі рівень резервів у ПСГ є максимальним за всю історію спостережень.

 

 

 

 
Коментарі (0)