ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаЧернігівське сміття перетворять на газ

Чернігівське сміття перетворять на газ

У Чернігові ПАТ «Облтеплокомуненерго» розпочало реалізацію проекту щодо збору та утилізації звалищного газу на міському полігоні твердих побутових відходів.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Чернігівської міськради.

Як зазначено у повідомленні, планується поетапна розробка звалища побутових відходів – буріння свердловин для отримання газу із його збором та будівництво газопроводу для транспортування газу з полігону до котельної на вул. Інструментальна, 17.

Міський голова Олександр Соколов разом із чернігівськими журналістами ознайомився з початковими роботами реалізації проекту. За його словами, вже розроблена одна з чотирьох ділянок, де пробурять свердловини. Зараз зроблено 11 свердловин, а всього їх буде 60.

«Звалище не горить, буде зменшено викиди у навколишнє середовище, а в перспективі зможемо опалювати один мікрорайонів Чернігова, де вже зараз проживають 12 тисяч жителів», - сказав міський голова. Він також зазначив, що розраховує на допомогу державного бюджету і буде докладати для цього всіх зусиль, оскільки проект з відбору звалищного газу може фінансуватися у рамках Кіотського протоколу. 

О.Соколов підкреслив, що термін реалізації проекту становитиме не менше 2 років, адже від міського сміттєзвалища до котельної потрібно побудувати 5 км трубопроводу і провести його під залізничною колією. Загальний обсяг інвестицій у реалізацію проекту складатиме 67 млн грн.

Голова правління ПАТ «Облтеплокомуненерго» Іван Луста назвав проект більше соціальним, аніж економічним. Водночас, він уточнив, що потенціал полігону по збору та утилізації біогазу становить 12,6 млн м. куб. на рік. Термін експлуатації полігону – до 15 років.

Також І.Луста зазначив, що вартість біогазу буде нижчою від природного. За попередніми оцінками, вона становитиме 1000 грн за 1 тис. кубометрів (наразі природний газ для населення коштує 1300 грн).

 
Коментарі (0)