ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЧим Україна замінить дефіцитний антрацит

Чим Україна замінить дефіцитний антрацит

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик під час засідання уряду розповів про диверсифікацію поставок вугілля на українські теплоелектростанції.

 

Міністр розповів про три проекти, які повинні знизити споживання антрациту на ТЕС майже на 3 млн тонн. Однак два з трьох проектів були заплановані і здійснені при його попередниках, а третій проект запустили в грудні 2016 року, і його результати варто очікувати тільки в другому-третьому кварталі 2017 року.

Насалик повідомив, що розповість про реальну ситуацію в енергетиці та проектах, які покликані диверсифікувати поставки вугілля для ТЕС. Зокрема, він заявив, що в грудні 2016 роки закiнчили проектну документацію перекладу блоків №2 та 5 Зміївської ТЕС на газове вугілля. Кошти на реконструкцію передбачені з прибутку "Центренерго".

"До другого-третього кварталу (2017 року - ред.) Переведемо блоки на газове вугілля. Ця програма дасть замістити 1 млн тонн антрациту на газову", - повідомив Насалик.

Два залишилися проекту стосувалися не власне диверсифікації поставок вугілля, а зниження частки теплової генерації в енергосистемі.

"Влітку минулого року введена в експлуатацію лінія Хмельницька АЕС - підстанція Київська, яка дозволила видати потужності ХАЕС і замістити 1,4 млн тонн вугілля", - повідомив міністр.

Однак даний проект почали ще в 2006 році. Тоді почали будувати підстанцію Київську, яка повинна замінити в енергосистемі розподільчий пристрій Чорнобильської АЕС.

А будівництво ліній від Хмельницької і Рівненської АЕС тривало чотири роки. У 2015 році запустили лінію Рівненська АЕС - ПС Київська, а в 2016 році - запустили лінію Хмельницька АЕС - ПС Київська.

Також міністр нагадав про будівництво Дністровської ГАЕС. За його підрахунками, запровадження чергового гідроагрегату дозволило скоротити споживання вугілля на 700 тис. Тонн вугілля.

Уточнимо, що Дністровська ГАЕС складається з трьох гідроагрегатів, і останній поки третій агрегат ввели в експлуатацію в 2015 році.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
21 Лютого 2017 p. 20:52
"Чим Україна замінить дефіцитний антрацит?" ---------------------------Мабуть, це питання треба задати тим , з чиєї вини склалася така ситуація.