ГоловнаКоментаріТранспортЧиновники обіцяють «прорив» у наданні пільг на проїзд

Чиновники обіцяють «прорив» у наданні пільг на проїзд

Мінсоцполітики наполягає на необхідності монетизація пільг на проїзд у громадському транспорті. Чиновники вважають, що такий спосіб надання фіндопомоги пільговикам дозволить уникнути корупційних ланок у процесі.

Монетизація пільг на проїзд у громадському транспорті – процес складний. Але тільки новий механізм надання фінансової допомоги дозволить уникнути корупційних ланок у вигляді автотранспортного підприємства. Про це сказав Міністр соціальної політики Павло Розенко, передає «РБК-Україна».

Пан Розенко зазначив, що Міністерство инфрастрктуры на чолі з Андрієм Пивоварским підтримує цю реформу. 
 
«Більше того, незважаючи на складність даного процесу, його підтримують і місцеві органи влади. Діалог полягає в тому, що ми ні в кого нічого не забираємо. Ми не забираємо ні у кого право безкоштовного проїзду, воно буде залишено пільговикам, але буде реалізовуватися дещо інакше, ніж зараз. Зараз людина їздить безкоштовно, але безкоштовного нічого не буває, тому відшкодування йде по лінії держава - автотранспортне підприємство - а це корупційна ланка», – пояснив глава Мінсоцполітики.
 
Чиновник додав: «Кращим буде механізм, коли ми залишаємо безкоштовний проїзд, але людина, заходячи в громадський транспорт, платить за послугу, а держава йому безпосередньо відшкодовує цей проїзд, незалежно від того, скористалася людина цією послугою, чи ні. Він отримає гроші на руки і буде сам вирішувати, чи проїхати одну зупинку тролейбусом або пройти пішки і використовувати ці кошти на придбання ліків, продуктів і так далі».
 
 
Міністр сподівається, що така система почне працювати з 2016 року, «але все залежить від фінасового стану країни і можливостей».
 
При цьому, про які суми виплат йде мова, пан Розенко не уточнив: «Про суму говорити ще рано. Ми саме проводимо розрахунки і очевидно, що це буде адресна допомога, яка надаватиметься всім без винятку пільговикам, як це робиться зараз. Наприклад, мені незрозуміло, чому право на користування пільгами в громадському транспорті отримують люди з доходом 10-15 тис. грн. Я думаю, що такі пенсіонери можуть спокійно заплатити за проїзд».
 
Зазначимо, чиновник додав, що Мінсоцполітики має намір обмежити у праві користування пільгами людей з високими доходами. За його словами, це дасть більший ресурс для того, щоб заплатити тим, хто дійсно потребує фінансової допомоги.
 
Раніше в Мінсоцполітики заявили, що в Державному бюджеті України виділено достатньо коштів для забезпечення пільгового проїзду соціально незахищеним верствам населення протягом поточного року.
 
Коментарі (0)