ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЦіна на газ для побутових боржників здорожчає у 2.5 – 3.5 рази

Ціна на газ для побутових боржників здорожчає у 2.5 – 3.5 рази

Нещодавно комерційний директор НАК «Нафтогаз України» оприлюднив наміри компанії продавати газ напряму населенню.

Нещодавно комерційний директор НАК «Нафтогаз України» оприлюднив наміри компанії продавати газ напряму населенню. Відмовитися від облгаззбутів та зменшити населенню торговельну націнку постачальника, яка не може перевищувати 2,5 відсотка ціни природного газу. 

До уваги не взяли лиш те, що ціна на газ для боржників здорожчає у 2.5 – 3.5 рази в залежності від цін на ринку. При прямих поставках газу від НАК «Нафтогаз України» абонент-боржник буде отримувати письмове повідомлення з вимогою самостійно припинити споживання природного газу. Якщо абонент продовжить споживати газ, то фактично спожитий об’єм буде обліковуватись за ціною промисловою із коефіцієнтом 2. Наприклад, у травні 2017 така ціна становила 18,24 грн. замість 6.95 грн за 1м3. 

У місті Києві близько 30% абонентів не вносять плату за послуги газопостачання у встановлені законодавством терміни. При розрахунках із облгаззбутами до боржників не застосовуються штрафні санкції та не нараховується пеня, а навпаки надається можливість провести реструктуризацію боргу. У період опалювального сезону газопостачання не припинялось навіть найзавзятішим неплатникам. 

Проте у січні 2017 року ПАТ «Київгаз» отримував листи від ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» із переліком ОСББ, які необхідно було відключити за несплату за газ для опалення багатоповерхового будинку, отриманий напряму від НАК «Нафтогаз України». Відмова посеред зими відключати боржників утворює небаланс, який компенсується за рахунок відповідного оператора газорозподільних мереж – у даному випадку ПАТ «Київгаз».

При прямих поставках газу населенню НАК «Нафтогаз України» зіткнеться з тими самими статтями витрат, на які зараз спрямовано надбавку облгаззбутів у 2.5%. Обов’язки покладені на постачальників будуть передоручені, а з боржниками по всій Україні почнуть працювати колектори. Такі нововведення не мають нічого спільного із розвитком конкуренції на ринку постачання природного газу.

 

 
Коментарі (0)