ГоловнаНовини ЖКГЖитлоЦінам на нерухомість передрікають стрибок

Цінам на нерухомість передрікають стрибок

Якщо глобальні ринки акцій і криптовалюта не особливо впливають на собівартість квадратного метра нерухомості в Києві, то зростання сировини - дуже відчутно.

 

Про майбутній сировинний суперцикл і очікуване зростання цін на сировину аналітики JP Morgan почали активно говорити на початку 2021 року. Майже через півроку ми бачимо результати: зростання цін на руду, сталь, алюміній, деревину йде на десятки, а іноді і на сотні відсотків. Наприклад, деревина з початку року подорожчала на 246%, руда - на 146%.

Цей процес виглядає досить логічним, з огляду на очікування відновлення світової економіки на другий рік пандемії. На ціни також тисне інфляція, спровокована масштабними вливаннями для підтримки економік в 2020 році, і надлишкова ліквідність. На світових ринках сировина сьогодні вкрай затребуване.

Якщо глобальні ринки акцій і криптовалюта не особливо впливають на собівартість квадратного метра нерухомості в Києві, то зростання сировини - дуже відчутно.

При збереженні поточного тренда до кінця року зростання цін на нерухомість досягне 28-30%

У структурі собівартості квадратного метра сировину і матеріали займають більше 50%. А тепер уявіть зростання цін на сировину на десятки відсотків. Це гарантоване зростання собівартості теж на десятки відсотків. Зрозуміло, що поточна кон'юнктура сировини ще може скоректуватися, але світова інфляція здається неминучою і нові ціни на сировину - теж. Це спровокує зростання собівартості будівництва в Україні.

У 2020 році ціни на первинному ринку нерухомості Києва зросли на 21%. Активне зростання припав на другу половину року. В 2021 році щомісячний ріст 0.1-1.1% в січні-березні змінився зростанням 3.2% в квітні.

 При цьому забудовники ще не провели перерахунок собівартості в новій реальності цін на сировину. При збереженні поточного тренда до кінця року зростання цін на нерухомість досягне 28-30%. Імовірність реалізації цього прогнозу досить висока, так як ціна буде підживлюватися зростаючої собівартістю.

З огляду на ймовірне зростання собівартості, важливо відповісти на одне питання: що буде з проектами економ-класу, які працюють «від обороту».

І ось, квартири продані, наприклад, з маржею в 15-20% від собівартості, кошти частково перенаправлені на будівництво інших черг або покупку нових ділянок - і тут світова економіка запустила новий сировинної суперцикл. Будинок, де все продано, намагаються хоч якось добудувати, часто йдучи в мінус. Добре, якщо є нові будинки, з продажу яких можна дофінансувати будівництво старих. А якщо ні?

 

 

 

 

 

 
 
Коментарі (0)