ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГСвітовий банк закликає підняти тарифи для населення

Світовий банк закликає підняти тарифи для населення

Світовий банк заявив, що тарифи на газ для населення в Україні мають зрости більш ніж на 50%. При цьому тарифи на тепло також повинні зрости.

Тарифи на газ для населення в Україні протягом 5 років повинні зрости на 55%. Таку позицію Світового банку озвучила головний економіст, координатор програм Світового банку в секторі подолання бідності в Україні, Білорусі та Молдові Лаліта Мурті на брифінгу в Києві. Про це пише УНН.

«Тарифи на газ для домогосподарств в Україні в середньому повинні вирости  до 13,9 грн за тис. куб. м», - сказала Лаліта Мурті.

При цьому, за її словами, тарифи на тепло повинні зрости в середньому на 42%, з 227 грн за Гкал до 322 грн за Гкал.

«Це середні тарифи. Дуже важливо, щоб при підвищенні тарифів адресність соціальних програм була дуже високою», - зазначила вона.

Вона зазначила, що незважаючи на те, що тарифи на газ та послуги централізованого теплопостачання для населення в Україні належать до найвищих у Європі, середні витрати на придбання газу є одними з найвищих. Тарифи на послуги централізованого теплопостачання в Україні зараз становлять 50% відповідних тарифів у Польщі та 40% у країнах Балтії.

Пані Мурті зазначила, що українські домогосподарства платять в середньому близько 19% від повної ціни імпортованого газу. При цьому, за її словами, для такої компенсації різниці в цінах уряд виділяє прямі бюджетні і позабюджетні субсидії, які складають близько 7% ВВП країни.

«Ці субсидії мають регресивний характер, тобто заможні верстви населення отримують більше. Таким чином, в Україні спостерігається висока вартість,  низькі тарифи і регресивні субсидії, зумовлені політикою заниженої ціни на газ і тепло для населення, а також низьким рівнем адресності програм соціальної допомоги. Це має серйозні негативні наслідки для України», - заявила Лаліта Мурті.

Таким чином, за її словами, підвищення тарифів на енергоносії є позитивним з точки зору соціальної справедливості. Належна адресність субсидій повинна спрямовувати бюджетні кошти на допомогу бідним, тоді як заможні групи суспільства повинні оплачувати енергоносії за більш високими тарифами, які вони можуть собі дозволити.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Президент Віктор Янукович сподівається, що уряд домовиться з МВФ про надання кредиту в 14,3 млрд доларів. При цьому він заявляє, що Україна готова виконати всі умови Міжнародного валютного фонду, за винятком однієї.

 
Коментарі (0)