ГоловнаКоментаріГазопостачанняЦіни на газ для України можуть істотно впасти

Ціни на газ для України можуть істотно впасти

Україна в 2015 році буде мати можливість вибирати, у кого купити дешевше газ: у європейських компаній або «Газпрому». Середня ціна на «блакитне» паливо повинна становити близько 200 доларів.

Реальна ціна на імпортний газ для України в 2015 році, на тлі різкого падіння світових цін на нафту і значних запасів «блакитного палива» в ЄС, повинна становити близько 200 дол. за тис. куб. м. Про це в інтерв'ю «УНІАН» сказав президент Центру «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

«В цьому році буде деескалація ціни на газ пропорційно падінню вартість нафти, практично дворазовому. Відповідно, другий, третій і четвертий квартал ціна на газ буде знижуватися. Реальна ціна для України, без викрутасів «Газпрому», має бути в районі 200 доларів», - сказав він.
 
За словами експерта, у підземних сховищах ЄС знаходяться великі запаси газу, які європейські споживачі не використовують за відносно теплої зими 2014-2015 років. 
 
«Після завершення опалювального сезону в ЄС залишаться колосальні надлишки газу у сховищах зважаючи на теплу зиму, і компанії будуть скидати його на спотовому ринку», - відзначає пан Гончар.
 
 
«Якщо влітку 2014 року ціна газу на споті була нижче 200 доларів, а нафта ще була за 100 доларів, то влітку цього року може відбутися відкат за цінами на газ до рівня десятка років тому», - додав він.
 
Крім цього, на думку експерта, Україна в 2015 році буде мати можливість вибирати, у кого купити дешевше газ: у європейських компаній або «Газпрому». 
 
«Але найбільша проблема не в газі, а в грошах на його закупівлю», - підкреслює пан Гончар.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Україна може звільнитися від тиску Російської Федерації щодо газових постачань, якщо знизить споживання природного газу до рівня країн Європи.
 
Коментарі (0)