ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГCубсидії вимагають відв’язати від площі житла

Cубсидії вимагають відв’язати від площі житла

Несправедливим у механізмі призначення субсидії є те, що її прив'язують не тільки до доходів, але й до площі приміщення

Несправедливим у механізмі призначення субсидії є те, що її прив'язують не тільки до доходів, але й до площі приміщення.

Про це в ефірі програми «Коментарі» на телеканалі ZIK заявив експерт із питань житлово-комунального господарства Олег Голубенко.

Зокрема пан Голубенко вважає, що механізми субсидії потребує ще суттєвого удосконалення.

«Є два пенсіонери з однаковим доходом, але в одного квартира 100 м.кв., і він отримує субсидію, тому що в нього велика площа, а в іншого – однокімнатна квартира, і він не має права на субсидію, бо коштів, які людина отримує, достатньо для її утримання. В Європі є субсидія, яка прив'язана тільки до доходу, не залежно від житлової площі», – зазначив експерт із питань ЖКГ.

Також експерт додав, що має зауваження до того, що громадянин, який має додаткове джерело доходів, зобов'язаний подавати декларацію для отримання субсидії. За його словами, така особа і так подає декларацію державі, але для отримання субсидії вона повинна повторно її подавати.

«У всіх цивілізованих країнах держава не вимагає додаткових документів, якими вона вже володіє, а ми вимагаємо від людей повторно їх подавати. Мінсоцполітики має погодити це з Мінфіном і ДФС для того, щоб всі ці речі відбувалися автоматично», – вважає Голубенко.

Окрім цього, на запитання ведучого про те, що тепер буде з боржниками, які мають субсидію, і яких перевели на безготівкову форму розрахунку, пан Голубенко сказав, що згідно з законом, якщо людина не може з певних міркувань самостійно провести оплату, то оплата буде зніматися автоматично з банківського рахунку з можливістю користуватися залишком.

«Насправді це не заслуга нового закону про ЖКГ, це було передбачено законом, який був прийнятий ще в листопаді 2017 року і мав набрати чинності ще 1 січня. Нічого катастрофічного не відбудеться, навпаки, це сприяє певній ощадливості та енергоефективності самих мешканців», – відповів гість програми. 

 

 
Коментарі (0)