ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГДепозити в Україні подешевшали до історичних мінімумів

Депозити в Україні подешевшали до історичних мінімумів

Національний банк України заявив, що динаміка депозитних ставок найближчим часом майже в усіх банках увійде на територію однозначних значень

 

Національний банк України заявив, що динаміка депозитних ставок найближчим часом майже в усіх банках увійде на територію однозначних значень. Також фахівці НБУ розповіли, що ставки за гривневими депозитами в Україні знизилися до історичного мінімуму.

«Динаміка депозитних ставок вже відображає нову реальність - найближчим часом майже в усіх банках вони увійдуть на територію однозначних значень. Всі передумови для цього створені: низькі темпи інфляції, стабільні інфляційні очікування, довіра до банківського сектору і зниження ключової ставки НБУ », - йдеться в звіті НБУ про фінансову стабільність.

Тепер конкуренція між банками стане більш стабільною. На думку експертів, вкладники будуть віддавати перевагу більш надійним банкам, незважаючи на невисоку прибутковість, яку ті будуть пропонувати. Ця закономірність вже кілька років проявляється в сегменті валютних депозитів. Населення зберігає валютні кошти переважно в стійких банках, хоч вони і пропонують все більш низьку ставку. Так, якщо на початку кризи ставки по депозитах складали близько 12%, то зараз вони вже нижче 10%.

Нагадаємо, що в Україні планують до 2022 року підвищити гарантовану суму відшкодування для депозитів з 200 тисяч гривень до 800 тисяч гривень. Про це сказано в стратегії дій Міністерства фінансів до 2023 року. За задумом розробників стратегії це збільшить довіру вкладників до банків, в першу чергу - до державних.

Раніше повідомлялося, що Нацбанк знизив облікову ставку до 6% - це абсолютний історичний мінімум за всі роки. Цим рішенням регулятор сподівається підтримати економіку, яка ослабла через пандемію коронавируса. Але на цьому НБУ, ймовірно, зупиниться: період швидкого зниження облікової ставки закінчився, уточнив на брифінгу глава Нацбанку Яків Смолій.

 

 
Коментарі (0)